DIGITÁLIS MAGAZIN Pontállások Versenynaptárak
2024. május 3. péntek
Egyéb

Gépjármű adásvételi szerződés - Menjen biztosra autóvásárlásnál!

Napjainkban megállapítható, hogy mind az új mind a használtautó piac fellendülésben van. Éppen ezért az egyik leggyakoribb szerződéstípussá vált a gépjármű adásvételi szerződés. A felek érdekeit figyelembe véve, mindig gondoskodjunk az írásbeli adásvételi szerződés megkötéséről, ügyelve a kötelező tartalmi elemekre. Cikkünkben megnézzük a szerződés legfőbb elemeit, megmutatjuk a gépjármű lekérdezés leggyorsabb módját is, valamint mutatunk egy alternatívát a szerződés legegyszerűbb elkészítésére is.

Az adásvételi szerződés kötelező tartalmi elemei

Az érvényes gépjármű adásvétel legfontosabb elemei:

- a jogügylet jogcíme;

- a jogügylet tárgyát képező jármű azonosító (rendszám, alvázszám) és gyártmány adatai;

- a felek természetes személyazonosító adatai (családi és utóneve; születési helye és ideje; anyja születési családi és utóneve), állampolgársága (hontalansága), a személyazonosságát igazoló okmány típusa, sorszáma, lakcíme; nem természetes személy megnevezése, képviselőjének neve, székhelyének (telephelyének) címe, cégjegyzék-, illetőleg nyilvántartási száma;

- a járműhöz tartozó okmányok (forgalmi engedély és törzskönyv) sorszáma;

- a járműnek a vevő birtokába kerülési időpontja, valamint a birtokba vételkor a kilométerszámláló műszer által jelzett érték (km-óra állás);

- a tulajdonjog változás hatálybalépésének napja;

- a felek nyilatkozata, mely szerint mindkét fél teljesíti bejelentési kötelezettségét a közlekedési igazgatási hatóságnál a tulajdonjog változás hatálybalépését követő, jogszabályban meghatározott határidőn belül;

- a felek nyilatkozata arról, hogy ismerik a bejelentés nyilvántartásba történő bejegyzéséhez fűződő joghatásokat, valamint a bejelentés elmaradásának, illetve bejelentési kötelezettség késedelmes teljesítésének jogkövetkezményeit.

A fent említett feltételeken felül helyezzünk nagy hangsúlyt a felek adatainak olvashatóságára, többek között különös tekintettel a születési helyre és dátumra, az édesanya nevére, az állampolgárságra, valamint a személyazonosító okmány számára.

auto



Adatigénylés gépjárművekről

Amennyiben kétség merülne fel, rendelkezésünkre áll a gépjárműre vonatkozó adatokat nyilvántartó Jármű Szolgáltatási Platform (JSZP), amelyen adatigénylés céljából a jármű a magyar forgalmi rendszámának megadásával közvetlenül megkereshető. A lekérdezést követően az információk azonnal rendelkezésére állnak, továbbá ez az adatszolgáltatás illeték- és díjmentes.

Fontos tudni azonban, hogy csak a Magyarországon forgalomba helyezett járműveket lehet lekérdezni a felületen.

Szerzi segítség

A gépjármű adásvételi szerződés hitelessége az elemek együttes fennállását igényli. Ebben segít a Szerzi platform: regisztrációt követően vegye igénybe a gépjármű adásvételi szerződés okosdokumentumunkat, amely segítségével garantáltan minőségi, naprakész, illetve hiteles dokumentumot kap kedvező áron.

Amennyiben további segítségre volna szüksége gépjármű adásvétel terén, forduljon bizalommal a Szerzi platformon regisztrált ügyvédek egyikéhez online jogi tanácsadás keretében, akik minden felmerült kérdéssel kapcsolatban készséggel állnak rendelkezésére.

Ha ismerőseid figyelmébe ajánlanád a cikket, megteheted az alábbi gombokkal: