DIGITÁLIS MAGAZIN Pontállások Versenynaptárak
2024. május 16. csütörtök
Egyéb

Állandó fagyások és lassulások? Végezzünk adatmentést még a HDD-ről is!

Amikor a számítógépünknél elkezdünk lassulásokat vagy fagyásokat tapasztalni, akkor az első dolgunk az adatmentés legyen!

Még akkor is, ha számos oka lehet annak, hogy ilyen jelenségeket produkál az eszközünk. Nem érdemes megvárni, amíg kiderül, hogy mi okozta, mivel addigra már lehet el is veszítjük a fontos és nélkülözhetetlen adatainkat!

 

A HDD sérülékenyebb, mint az SSD

Az alapszabály az, hogy nem árt, ha minden fontos adatunkról van biztonsági mentésünk. Még akkor is, ha az SSD-n van tárolva. Alapvetően nem ez, hanem a HDD az, ami sokkal sérülékenyebb. Abban még mozgó alkatrészek is vannak, melyek nem bírják olyan jól, könnyen megadják magukat. Sokkal hamarabb lesz velük gond, mint egy mozgó részeket nem tartalmazó SSD-nek. Így mindenképp indokolt a rendszeres adatmentés a fontos és nélkülözhetetlen fájlokat illetően.

Sajnos a HDD élettartama véges. Gyakorlatilag modellenként eltérő, hogy várhatóan mennyi ideig bírják. Az azonban elmondható, hogy átlagosan 5-10 évvel számolhatunk, ami nem sok. Ez ráadásul csökkenhet, ha magas páratartalomnak vagy sok mozgásnak tesszük ki őket. Mivel laptopokban is vannak ilyen háttértárak, valamint elterjedtek a külső HDD merevlemezek is, így ezzel azok esetében is számolni kell.

httpswww.merevlemez-adatmentes.hu - 2023 november - Cikk1



Most pedig nézzük meg, hogy milyen jelek esetén érdemes a rendszeres adatmentésen felül is azonnal biztonsági másolatot készíteni!

 

Lelassult a számítógép

Ha ez történik vagy rendszeres lefagyások tapasztalhatók, esetleg még a kék halál is megjelenik, akkor ezt számos problémára lehet visszavezetni. Nem egyértelmű, hogy mi áll a háttérben, mert ezt okozhatja egy egyszerű driverhiba is, vagy lassan megadhatja magát a tápegység, de lehet, hogy csak egy szimpla túlmelegedésről van szó.

Ha a hibák tapasztalhatóak közvetlen a Windows telepítése után és csökkentett módban is, akkor szinte biztosak lehetünk benne, hogy valamilyen hardver hibával állunk szemben. Jó eséllyel a merevlemez készül felmondani a szolgálatot. Érdemes azonban még azelőtt egy biztonsági mentést végezni, mielőtt kiderülne a valós ok.

 

Egyre több a sérült fájl

Ha az adattárolónkon azt tapasztaljuk, hogy folyamatosan nő a rejtélyes okból sérültté vált (megnyithatatlan) fájlok, vagy egyszerűen eltűnnek, tökéletes reakció a pánik. Bár még ezt is okozhatja számos probléma, köztük van az is, hogy a merevlemezünk szép fokozatos halálának vagyunk szemtanúi. Ilyenkor kötelező az azonnali adatmentés, ha szeretnénk megtartani a fontos fájljainkat!

 

Ha furcsa hangokat tapasztalunk

Mint említettük mozgó alkatrészeket is tartalmaz a HDD. Ha szokatlan zajt hallunk épp a merevlemez irányából, az csak rosszat jelenthet. Ilyenkor már lehet el is késtünk az adatmentéssel. A fejegység egy jellegzetes, ismétlődő hangot ad akkor, ha adatírásnál hibába ütközik, majd visszaáll alaphelyzetbe. Amennyiben daráláshoz hasonló hangot hallunk, más részekkel (csapágyazás vagy motor például) lehet probléma.

A fentiekből jól látható, hogy miért van szükség rendszeres biztonsági mentésekre.

Ha ismerőseid figyelmébe ajánlanád a cikket, megteheted az alábbi gombokkal: