DIGITÁLIS MAGAZIN Pontállások Versenynaptárak
2024. szeptember 8. vasárnap
Egyéb

A klíma teljesítményének megválasztása

Amikor klímavásárlás mellett döntesz, az egyik első felmerülő kérdés: mégis milyen teljesítményű berendezésre lesz szükséged?

Sok klímaértékesítéssel foglalkozó cég oldalán találhatsz különböző kalkulátorokat, amik a négyzetméter alapján határozzák meg, melyik készüléket válaszd, de akad még pár szempont, amiket érdemes figyelembe venni.

A hőterhelés összetevői

Amikor a Komfort Plus oldaláról választasz, teszem azt a 20-40 négyzetméterre alkalmas klímák közül, van még néhány tényező, amikre nem árt, ha gondolsz.

A szükséges teljesítményt befolyásolja az épület benapozottsága, az ablakfelületek mérete, a tető milyensége. Az is fontos kérdés, milyen a szigetelés, van-e redőny vagy árnyékot adó fa az ablak előtt.

Érdemes végiggondolni, átlagosan hány ember osztozik a légtéren, hiszen az élő testek is hőt bocsátanak ki, az egyéb gépekhez és berendezésekhez hasonlóan. Mint ahogy az is fontos, hogy milyen hőmérséklet-változásban gondolkodunk, hiszen van, aki nyáron is 18 fokot akar, valakinek viszont pár fok hűtés is bőven elég. Ezek mind-mind olyan tényezők, amik nagyban módosíthatják a pusztán négyzetméter alapon kijött értéket.

És ha már területalapon számolunk, akkor sem feltétlenül a lakás teljes alapterületét kell figyelembe venni, hanem a falakkal és ajtókkal határolt terület nagyságát, amit hűteni szeretnénk. Ha ez egy 30 négyzetméteres nappali a 100 négyzetméteres lakásból, akkor csak az számít.



Mit mutat a kilowatt?

A legelterjedtebb lehetőségek a 2,5 kW-os, a 3,5 kW-os esetleg az 5 kW-os hűtőteljesítményű klímaberendezések. Gyakori téveszme, hogy ez a szám az áramfogyasztást mutatja. Ezzel szemben az igazság az, hogy a hűtési teljesítményre vonatkozik. 

Egy korszerű, inverteres klíma éppen csak annyi teljesítményt ad le mindig, amire optimálisan szükség van, mindig csak annyit dolgozik, hogy a kellemes hőérzetet biztosítsa, a lehető legkisebb áramfogyasztás mellett.

De mégis hogyan számolj?

Általánosságban elmondható, hogy a 2,5 kW-os klímák nagyjából 20-24 négyzetméterig lehetnek hatékonyak abban az esetben, ha a szoba nincs kitéve sugárzó hőnek, alapesetben állandó napsütésnek.

A 3,5 kW-os klíma már 30-40 négyzetméteres térben is hatékony lehet, gyakran alkalmazzák amerikai konyhás nappaliban például, de igazából egy inverteres darab kisebb terekben is jó megoldás lehet, a kapacitási tartalék miatt. 

Az 5 kW-os klíma már jóval ritkább madár, 40-60 négyzetméteres egybefüggő terekben használatos, és kell is neki a hely, hiszen a beltéri egység hossza általában üti a métert. Az ennél nagyobb tereknél érdemes inkább kettő vagy több kisebb teljesítményű klímában gondolkodni, hogy egyenletes legyen a hőmérséklet.

A legjobb, hogyha a készülékek megvásárlása előtt szakember segítségét kéred, aki néhány kérdés megválaszolása után telefonon is el tud igazítani, melyik teljesítménykategória lehet a számodra ideális megoldás.

Ha ismerőseid figyelmébe ajánlanád a cikket, megteheted az alábbi gombokkal: