DIGITÁLIS MAGAZIN Pontállások Versenynaptárak
2024. szeptember 20. péntek
Egyéb

Néhány hasznos információ a forgácsolásról

A forgácsolás története évezredek ködébe, a távoli ókorba nyúlik vissza, lévén az egyik legősibb műszaki eljárás, amit az emberiség történetében kitaláltak. Már az egyiptomiak is vígan alkalmazták a fáraók korában.

Népszerűségét elsősorban annak köszönheti, hogy ezt alkalmazva nagy pontossággal legyárthatók olyan alkatrészek, amelyek egyenesen nélkülözhetetlennek mondhatóak a gépek és eszközök működéséhez. Hogy közismert példákkal éljek, egy autó motorjának számos fontos része is így készül az órák fogaskerekeivel egyetemben.

 

Mi is az a forgácsolás?

Forgácsolásnak nevezünk minden olyan technikát, eljárást, amely során egy erre a célra kialakított eszközzel, célszerszámmal, például egy fúróval, esztergakéssel vagy egy, a Bartools kínálatában megtalálható maróval kívánt formára alakítunk egy munkaanyagot, és a felesleges részeket apró darabonként távolítjuk el. Ezt az eljárást ma is rendkívül gyakran alkalmazzák az ipar számos területén, legyen szó akár kézi, akár gépi forgácsolásról.

https-__bartools.hu_ - 2023 június - Cikk1



A kézi technikák ugyan bizonyos szakmákban még ma is elterjedtnek mondhatóak, de hol van már az a kor, amikor csak ezek az idő és energiaigényes megoldások álltak rendelkezésre! Az ipari forradalom óta eltelt évszázadokban a technológia rohamosan és szerteágazóan fejlődött, számos önálló szakmává nőve ki magát. Rendkívül sok hasznos, adott feladatokra szabott eszköz, szerszám áll ma már a folyamatos tanulásra késztetett szakemberek rendelkezésére.

 

Korszerű megoldások

A tényleges megmunkálást ma már a legtöbbször gépek végzik, a szakemberekre pedig sok esetben már csak az ezeket vezérlő számítógépek programozása, illetve munkafolyamatok ellenőrzése marad. Így sokkal nagyobb sebesség, pontosság és jelentősen megnövekedett termelési volumen érhető el.

Az informatika évtizedek óta tartó robbanásszerű fejlődésének következményeként a forgácsolásban is elérhetővé vált számos jövőbe mutató megoldás, mint például a 3D nyomtatáson alapuló techológiák. 

 

3D nyomtatás a forgácsolásban

A legmodernebb technológia lehetővé teszi, hogy a mérnökök által megtervezett alkatrészek nagy pontossággal, számítógépek által irányított 3D nyomtató segítségével elkészíthetőek legyenek.

A termelési költségek jelentősen csökkenthetőek az által, hogy a 3D nyomtatásnak köszönhetően az egyes alkatrészek személyre szabottan paraméterezhetőek tökéletesen az adott helyzethez igazodva.

Egyértelmű, hogy a forgácsolás, hiába több évezredes technológia, bizonyára nem vonul nyugdíjba. Ha végigtekintünk az alkalmazott eljárásokon, egyértelműen látszik, hogy ma is megkerülhetetlen az iparban alkalmazott eljárások között.

A forgácsolás technikája egyre szerteágazóbb, egyre kifinomultabb, a fejlődés vívmányait magukba építő szerszámok készülnek, aminek következtében a jövőben is megkerülhetetlen lesz sok műszaki termék előállításában.

Ha ismerőseid figyelmébe ajánlanád a cikket, megteheted az alábbi gombokkal: