DIGITÁLIS MAGAZIN Pontállások Versenynaptárak
2024. szeptember 20. péntek
Egyéb

Ismerd meg a gluténmentes élelmiszerek különböző jelöléseit!

Bár az Unióban érvényes élelmiszer-jelölési szabály szerint egy termék címkéjén a lehetséges allergéneket úgy fel kell sorolni, hogy az könnyen megtalálható legyen, sajnos azonban mégis maradtak még olyan jelölési elemek, amelyek komoly fejtörést okozhatnak a vásárlók számára.

Az egyik ilyen például a „nyomokban glutént tartalmazhat” felirat, amelyről ember legyen a talpán, aki el tudja dönteni, hogy gluténérzékenység és cöliákia esetén is fogyasztható-e, vagy sem. Ennek a rejtélynek a megoldásához adunk némi segítséget a mai cikkünkben.

 

Ne szaladjunk azonban ennyire előre!

Ahhoz, hogy megértsd ezt a kifejezést, először is le kell tisztázni azt, hogy az Európai Unióban érvényes szabályozások szerint mikor számít “gluténmentesnek” egy termék, és mikor használható a „nagyon alacsony gluténtartalmú” megnevezés.

Nos, a “gluténmentes” megnevezés abban az esetben helytálló, ha az az adott termék a végső fogyasztónak értékesített formájában maximum 20 mg / kg glutént tartalmaz. Mint ahogy az például az Éléskamra finoman reform paleo lisztkeverékeiről is elmondható.

https-__glutenmenteslisztek.hu_ - 2023 június - Cikk2



Míg az utóbbi abban az esetben használható, ha az élelmiszer egy vagy több, búzából, rozsból, árpából, zabból vagy ezek keresztezett változataiból származó összetevőből áll, vagy egy különleges eljárással állították elő, hogy csökkentsék a gluténtartalmat – legfeljebb 100 mg/kg glutént tartalmazhat.

 

Most, hogy ezeket tisztáztuk, lássuk, mit takar a „nyomokban glutént tartalmazhat” felirat!

Ez a kifejezés lényegében arra utal, hogy a termék alapvetően gluténmentes, de az előállítása során olyan, előre nem kalkulált hiba csúszott be, amelynek köszönhetően véletlenül glutént tartalmazó ételekkel érintkezett.

Ez legtöbbször általában akkor szokott előfordulni, amikor egy gyárban délelőtt gluténmentes, délután pedig glutént tartalmazó terméket gyártanak. Természetesen a két műszak között a gyártósorokat mindig rendben le szokták takarítani, de ez még nem zárja ki 100%-ig a hibafaktort.

Súlyosabb allergia vagy érzékenység esetén semmiképpen sem jó ötlet az ilyen élelmiszerek fogyasztása. Abban az esetben viszont, ha az érzékenységed elenyésző mértékű, akkor 99%-ban biztos, hogy semmi bajod nem lesz a terméktől. De neked kell eldöntened azt, hogy kiteszed-e magad az esetleges veszélynek, vagy sem. 

 

Végső gondolatok

Ahogy a fentebb leírtakból is tökéletesen látható, az allergének jelölésére vonatkozó szabályozások meglehetősen szigorúak Európában, és viszonylag könnyen is értelmezhetőek. Vagyis, ha körültekintéssel vásárolsz, és a termékcímkéket gondosan átolvasod, akkor egyáltalán nem kell félned attól, hogy egy olyan termékbe botlasz majd bele a boltokban és a webáruházakban, amely nem várt kellemetlenségeket okoz nálad.

Ha ismerőseid figyelmébe ajánlanád a cikket, megteheted az alábbi gombokkal: