DIGITÁLIS MAGAZIN Pontállások Versenynaptárak
2024. március 28. csütörtök
Egyéb

Mit kell tudni a WPC anyagokról a terasz kialakításához?

A külső terek megvalósítása alapos tervezést igényel, melynek során a legfontosabb a felhasznált anyagok kényelme és praktikus mivolta. Jelenleg is számos olyan anyag van a piacon, amelyekkel különleges esztétikai megjelenést lehet elérni, köztük van a WPC is.

Manapság egyre többször találkozni a WPC anyag előnyeivel, mint például a külső tényezőkkel szembeni ellenállás. Vagy az a képessége, hogy modern és egységes megjelenést biztosít az őt körülvevő térnek. Méltán kiérdemelte, hogy a WPC burkolat egyre több családi ház kertjébe bekerül, hasznossá téve a szabad területet.

Miért érdemes WPC anyagba fektetni?

A WPC, vagy más néven a Wood Plastic Composite jelenleg a legnépszerűbb anyag. A biokompozitok kategóriájába tartozik, mivel tartalmának meglehetősen nagy százaléka növényi rostokból tevődik össze.

Az anyagot extrudálással, fröccsöntéssel, centrifugális öntéssel, különféle préselési és hőformázási eljárásokkal állítják elő, amelyek biztosítják a felület szilárdságát. Így a valódi fával ellenben nem szálkásodik és nem rohad, valamint ellenáll az időjárás állandó változásaival szemben.



Modern anyag, régi múlttal!

A WPC modern anyag, de meglehetősen régi múltra tekint vissza. Érdekesség, hogy a Rolls Royce volt az első cég a világon, amely ezt a kompozit anyagot használta, de nyilván nem egy terasz kiépítése volt a célja. De idővel népszerűvé vált, és számos területen elkezdték használni, többek között teraszok és kerítések kivitelezéséhez.

Előnyök és hátrányok – ezek is fontosak lehetnek!

Ha összehasonlítanánk a fát és a WPC-t, sokan könnyen azt mondanák, hogy semmilyen más anyag nem hasonlítható a fához. Ennek ellenére a WPC anyagnak számos előnye van, amelyek különösen kültéri tereknél nyerik el értelmüket. Először is fokozottan ellenállnak az időjárásnak és a páratartalomnak, ami külső elrendezés esetében fő szempont. Kompozit anyag lévén a repedések kialakulását is sikeresen meggátolják, de a rovarok támadásával szemben is győzedelmeskednek.

A WPC panelek egyes változatai tűzállóak. Az anyag megmunkálása sokkal könnyebb, mint a fa esetében, és súlya is kisebb. Nagyon könnyen karbantartható és tisztítható, és a felszerelés után nem lesz semmi probléma.

Mindezek ismerete segíthet eldönteni, hogy mennyire illik a WPC burkolat az adott lakás teraszához, valamint az ott élők elképzeléseihez. Bár telepítése nagyon egyszerű, de a legjobb eredmény érdekében ajánlatos szakemberhez fordulni.

Ha ismerőseid figyelmébe ajánlanád a cikket, megteheted az alábbi gombokkal: