DIGITÁLIS MAGAZIN Pontállások Versenynaptárak
2024. szeptember 19. csütörtök
Egyéb

Miért nem működik a színes nyomtató?

Ez az egyik leggyakrabban feltett kérdés a színes nyomtatókkal kapcsolatban, amivel szinte minden irodában lehet találkozni.

Érdemes megjegyezni, hogy erre a kérdésre nincs általános válasz, mivel minden az adott nyomtatótól és a használatától függ. Természetesen ez még nem jelenti azt, hogy a problémára nincs megoldás, csupán több tényezőre is oda kell figyelni.

 

Miért jelent problémát, ha csak fekete-fehérben akarunk nyomtatni?

Azok a nyomtatók, amelyek nem tudnak csak feketét nyomtatni, azonnal abbahagyják a nyomtatást, ha az egyik patronból kifogy a toner vagy a tinta. Ennek célja a nyomtatófej élettartamának meghosszabbítása és a magas minőség fenntartása (tintasugaras nyomtatók esetében tapasztalható ez kifejezetten). Ezért fontos, hogy vásárlás előtt alaposan járjuk körbe a “milyen nyomtatót vegyek” kérdéskört, amiben például nagy segítséget jelenthet a TechOffice oldala. Miért károsítja tehát a nyomtatót, ha továbbra is csak feketével akarunk nyomtatni?

https-__techoffice.hu_ - 2023 május - Cikk1



A nyomtatás és tisztítás folyamata során az üres patronból levegő kerül a nyomtatófejbe, ami súlyosan károsíthatja. Ebben az esetben ezek a rendszerek teljesen leállnak, amikor az egyik tinta kifogy, ezért igyekeznek megelőzni a komolyabb károkat. Ez persze frusztrálhatja a nyomtató tulajdonosát, különösen, ha nincs tartalék színes toner, de hosszú távon ez jót tesz magának a nyomtatónak.

 

Mégis léteznek olyan színes nyomtatók, amelyek képesek csak feketével nyomtatni

A modern üzleti tintasugaras és lézernyomtatók általában leállítják a nyomtatást, amikor kifogy a színes toner. Még a jelenleg kapható belépő szintű, kétpatronos nyomtatók képesek csak feketén nyomtatni, amikor a színes toner kifogy.

Mivel a nyomtatófej nem rögzített, és a patronba van beépítve, ezek a készülékek továbbra is képesek rá, hogy csak feketén vagy csak színesen nyomtassanak.

Bár ez egy hasznos funkció, ajánlatos óvatosnak lenni ezekkel a kétkazettás berendezésekkel. Egy patron ugyanis három színt (kéket, sárgát és magentát) tartalmaz, így ha az egyik kifogy, például ha sok kéket használ, akkor egy másik színes patront kell vásárolni, még akkor is, ha még maradt a többiből belőle. Másrészt ezek a patronok átlagos kapacitása 5-10 ml, 2-300 oldal, és körülbelül ugyanannyiba kerülnek, mint egy új nyomtatóegység. Az ilyen megoldások legfeljebb otthoni használatra alkalmasak, a vállalati használatnál pedig más szempontok is felmerülnek.

 

Érdemes szakemberrel konzultálni

A nyomtatóvásárlás elsőre könnyűnek tűnhet, de közelebbről megvizsgálva kiderül, hogy nem gyerekjáték. Tudni kell, mire szeretnénk használni, mekkora terhelést bír el, és milyen körülmények között lesz rá szükség. A piac hatalmas, így könnyű eltévedni, különösen, ha nem vagyunk tisztában azzal, hogy pontosan mire van szükségünk. Ebben az esetben a legjobb megoldás az, ha szakember segítségét kérjük, aki támogat minket a vásárlás folyamatában.

Ha ismerőseid figyelmébe ajánlanád a cikket, megteheted az alábbi gombokkal: