DIGITÁLIS MAGAZIN Pontállások Versenynaptárak
2024. május 28. kedd
Egyéb

Miért olyan lényeges a szerepjáték óvodáskorban?

A gyermekek fejlődésében kulcsfontosságú szerepet töltenek be a szerepjátékok. Ezek segítségével fedezik fel a világot, tanulják meg a felnőttek dolgait, jutnak el csírázó életük problémáinak megoldásaihoz. Először nagyobb társaikat és a felnőtt ismerőseiket utánozzák le, majd később megjelennek a képzeleti elemek, a mese világa is az eljátszott történeteikben.

Kétéves kor után már nagyon szeretnek a szüleik, nagyszüleik, felnőtt emberek társaságában lenni, közben megfigyelik, majd le is utánozzák őket. Eljátsszák, ahogy anya főz, vagy ahogy gondoskodik gyermekeiről, esetleg takarít, vagy apát szerelés közben, a nagymamát pedig kedvenc süteményük elkészítésének folyamatában másolják le. 

A Zsumi Gyerekjáték és Bababolt játékai a felnőttek világába kalauzolják a kicsiket, segítségükkel megtanulhatják ezeket a szerepmintákat előadni a külvilágnak is. A takarítóeszközök, a konyhai eszközök, a szerszámok vagy akár a játékpénz mind fontos kellékei a kicsik zavartalan fejlődésének.

Más bőrébe bújva

A szerepjáték nemcsak azért elengedhetetlen része az óvodás korosztály életének, hogy jól érezzék magukat közben, hanem azért, mert ez egy nagyon fontos fejlesztőeszköz számukra. Tehát nemcsak kikapcsolódást jelent, hanem az önismeret és a személyiségfejlődés lényeges eleme is egyben a szerepjáték.

A nagybetűs életre való felkészítés az egyik alappillére ezeknek az utánzásoknak, olyan helyzetekkel találkozhatnak közben, amelyek később valóban előfordulhatnak velük, így a játék után már sokkal felkészültebben érheti őket a szituáció. A különböző emberi szerepeken keresztül tanulhatnak meg sok mindent, akár szakmák ismeretéhez is közelebb kerülhetnek, ezáltal még a későbbi pályaválasztásukat is befolyásolhatja ez az időszak.



A szerepjáték hatásai

Ahogy a gyermek más bőrébe bújik, átveszi viselkedésének mintáit is, ezeken keresztül pedig megtanulhat bizonyos szabályokat. Mivel játék közben nem érzékeli a különbséget valóság és képzelet között, ezáltal hajlamos komolyan venni ezeket a normákat, amiket aztán később a való életben sikeresen alkalmazhat. 

Hasonlóan a meséhez, a szerepjáték is gyógyító hatással van a gyermeki lélekre. Amikor eljátszanak egy-egy olyan helyzetet, amitől félnek, az segít feldolgozni a hozzá kapcsolódó érzelmeket. 

Szociális készség fejlődése

Amikor már másokkal együtt játszanak szerepjátékot a kicsik, az nagymértékben elősegíti a kapcsolatteremtési képességek kialakulását és a többiekkel való együttműködést is. Ha felnőtteket is bevonnak a történetbe, érdemes élni a lehetőséggel és további fejlesztőelemekkel gazdagítani a játékot. Egy felnőtt tapasztaltabb már ezekben a szituációkban, úgyhogy képes életszerűvé tenni ezeket, amiből a gyerekek sokat tanulhatnak.

Szerepjáték közben rengeteg új kifejezés is előtérbe kerülhet, ezáltal növekszik az apróságok szókincse. Nem utolsósorban pedig olyan képzelőerőre tehetnek szert, ami segíti őket majd a való életben is a felmerülő helyzetek megoldásában. 

Ha ismerőseid figyelmébe ajánlanád a cikket, megteheted az alábbi gombokkal: