DIGITÁLIS MAGAZIN Pontállások Versenynaptárak
2024. szeptember 19. csütörtök
Egyéb

Miért van komoly jelentősége egy másodzárnak?

Amikor zárakkal foglalkozunk, legtöbbször a bejárati ajtóra, s annak a fő zárjára fókuszálunk. Ám nemcsak ide van szükségünk zárakra, ráadásul a fő zár gondos megválasztása mellett egyéb módon is tehetünk azért, hogy biztonságosabbá váljon az otthonunk.

Az egyik kézenfekvő opció ennek megvalósításához az, hogy másodzárral egészítjük ki az ingatlan védelmét. Lássuk, mi mindent érdemes tudni a másodzárakról!

 

Ismerjük meg a másodzárakat!

A Zardiszkont.hu másodzár kínálatában számos minőségi terméket találunk, amelyek alkalmasak arra, hogy fokozzuk a biztonságot. A másodzárak jelentősége - azonfelül természetesen, hogy plusz egy akadályt képez a betörőkkel szemben - abban nyilvánul meg, hogy növeli a rögzítést, segít reteszelni az ajtót, s komoly hátráltató tényezőként funkcionál többféle helyzetben is. Ha másodzárat alkalmazunk, máris sokat teszünk szeretteink és értékeink védelméért.

zardiszkont.hu - 2023 május - LinkMarketing - 4



Azzal azonban tisztában kell lenni, hogy a másodzárak, ahogy azt a nevük is mutatja, nem alkalmasak arra, hogy fő zárakként hasznosítsuk őket. Tartsuk éppen ezért szem előtt, hogy habár kiegészítőként nagyon sokat tehetnek értünk, önmagukban nem állják meg a helyüket! Típusuk alapján a másodzárak között is vannak eltérések, amelyekkel érdemes tisztában lenni. 

 

A másodzárak fajtái

A nyílászáró reteszeléséhez, valamint rögzítéséhez alkalmas mindegyik tehát, s növeli az otthon védelmét, továbbá a fő zár kínálta biztonságot magasabb szintre emeli - ezek az állítások minden típusra igazak. Találunk közöttük bevésőzárakat, rászegző zárakat, tolózárakat, valamint ajtócsappantyúkat is.

 

Melyik típus felel meg számunkra?

A bevéső másodzárak esetén a zár az ajtóba kerül elhelyezésre. Alkalmas szinte bármilyen nyílászáróhoz, ahol ki lehet alakítani a szükséges helyet, vagy gyárilag el van készítve a hely a másodzár számára, készüljön akár fémből, fából vagy éppen műanyagból. Kilincs helyett kívülről kulccsal, belülről gombbal nyitható, illetve zárható.

A rászegző zárak hasonlóképpen jellemezhetőek, a különbség abban mutatkozik meg, hogy az ajtó belső felén kerül felszerelésre, tehát nem az ajtóban van benne. Így azonban akkor is felszerelhető fúrás-faragás nélkül, ha nincs eleve kialakított hely a nyílászáróban a másodzár számára. A határolós változatok további előnye, hogy alkalmazásával elkerülhető, hogy egy erőszakos idegen behatoljon az ingatlanban úgy, hogy a résnyire nyitott ajtót befeszíti a lábával. Előnyös ilyet választani, ha gyermekeink vannak, vagy az idősebb szüleink is velünk laknak.

A tolózár is hasonló, ezt azonban ablak vagy erkély esetén is használhatjuk, illetve - tetszés szerint - a beltérben lévő ajtókhoz is megfelel. Ez utóbbi hasznos lehet például akkor, ha nem a közvetlen családtagjainkkal, hanem lakótársakkal élünk egy ingatlanban.

Az ajtócsappantyú a kapuknál alkalmazható változat, képes anélkül rögzíteni a kaput, hogy muszáj lenne ehhez bezárni, illetve kinyitni. Ha van egy kisebb kapu a kertben, akkor könnyen kezelhető megoldást jelenthet számunkra.

Ha ismerőseid figyelmébe ajánlanád a cikket, megteheted az alábbi gombokkal: