DIGITÁLIS MAGAZIN Pontállások Versenynaptárak
2024. május 19. vasárnap
Egyéb

Budapest az oktatási szféra paradicsoma

Aligha akad bővebb választék a budapestinél, ha oktatásról van szó, hiszen szó szerint itt összpontosul az oktatás.

Gondoljunk csak bele, hány meg hány egyetem és főiskola várja a hallgatókat, vagy kerületenként hány bölcsi, óvoda, általános és középiskola szolgálja ki az igényeket! És akkor még a magánintézményekről, sportcentrumokról, uszodákról és szociális intézményekről nem is tettünk említést.

Hiányszakmák egész sora vár ránk

Az oktatás területén soha nem volt ekkora hiány, mint ami most tapasztalható, éppen ezért számtalan álláslehetőség vár ránk a https://budapestallas.hu/allasok/oktatas-forditas-tolmacsolas oldalán. Ennek természetesen több oka van, de az egyik legnagyobb, hogy egyre kevesebben választják a pedagógusi pályát, ami a szakma elöregedéséhez vezet. Majd a nyugdíjazás után lesz csak igazán jelentős a hiány.

Ez viszont jó hír számunkra, hiszen válogathatunk különböző kerületek intézményei között, meghatározva, hogy melyik esik közel hozzánk, melyik nem, melyik pedagógiai programja szimpatikus, melyiké nem.

Így aztán úgy is felfogható a kialakult helyzet, hogy nagyobb választékból tudunk válogatni, ha tanítani szeretnénk.



Döntsünk, melyik szféra érdekel minket!

Fontos, hogy alaposan felmérjük az igényeinket, korlátainkat. Nagyon szép küldetés ifjúsági segítőként tevékenykedni, ám roppant nehéz és lelkileg megterhelő is tud lenni. 

Ugyanez igaz az óvodapedagógusokra is, hiszen 20-30 gyerek zsivaját hallgatni egész nap nem kis elhivatottságot igényel. Ha pedig ezt olyan kerületekben vagyunk kénytelenek véghezvinni, ahol sok hátrányos helyzetű gyermek él, ott az érzelmeinkre is jócskán hatással lesz a munka.

Persze megfogható a “könnyebbik” vége is, amikor angol nyelvet vagy úszást oktatunk olyan fiataloknak, akikről a szüleik a lehető legnagyobb körültekintéssel gondoskodnak. Ezekben a munkakörökben jóval több a vidám, önfeledt pillanat és nyilván a mosolygós siker is.

Nem mindenki szeretne ugyanakkor oktatatni, a megfelelő nyelvtudás birtokában ők akár fordító, akár tolmács állást is vállalhatnak, de nem ritkák a képzés- vagy oktatásszervező pozíciók sem.

A végzettség nagyon fontos

Bár előfordulhat olyan helyzet, hogy nem kell semmilyen végzettség egy-egy munkakör betöltéséhez, azért a legtöbb esetben a szakirányú diploma megléte elengedhetetlen ahhoz, hogy elnyerhessük a megpályázott munkakört.

Minden egyes hirdetés esetében, amit a Budapestállás oldalán találunk lényeges, hogy megnézzük az elvárásokat, és csak akkor jelentkezzünk, ha maradéktalanul teljesítettük az alapvető követelményeket.

Ha ismerőseid figyelmébe ajánlanád a cikket, megteheted az alábbi gombokkal: