DIGITÁLIS MAGAZIN Pontállások Versenynaptárak
2024. szeptember 19. csütörtök
Egyéb

A matricázás alapjai a makettezésben

A kifogástalanul megfestett, gondosan lelakkozott példányhoz általában matricák is tartoznak. Különösen az autók esetében, hiszen így még vagányabb miniatűrök születhetnek mindenben követve az eredetit. Az alábbi cikkben a matricázásról írunk, kitérünk néhány konkrét technikára!

Mit érdemes tudni a vizes matricákról?

Egyszerűen megfogalmazva egy speciálisan kezelt fóliára rétegesen felvitt festékről van szó. Alkalmazásukhoz először meg kell fordítani, majd lapra helyezni. A festék és a matricalap közé pedig egy ragasztóréteget juttatnak. A vízben történő áztatás során a ragasztó nedvessé válik, ezáltal lecsúsztatható a lapról, és a felületre helyezhető, ahol megszáradva már ismét kellően ragadni fog. 

A Modellfutár makettmatricák kategóriájából beszerezhetők különböző méretarány szerint, sőt külön méretarány-független alcsoport is elérhető! 

Mielőtt belevágunk, nagyon fontos, hogy megfelelően kezeljük a felületet, vagyis a legalkalmasabb alapot egy fényes lakkréteggel fedett példány jelenti. A festési útmutató a segítségünkre lehet, ahol külön jelölik azt is, hogy hová helyezendők az egyes matricaelemek. A kivágáshoz kellően éles ollót vagy erre alkalmas szikét célszerű használni. Érdemes elnagyoltan kivágni, méghozzá úgy, hogy a hordozó film hártyája is jól látható legyen.

https-__www.modellfutar.hu_ - 2023 március - Cikk1



Ezután következhet a langyos vízbe helyezés. Nem szükséges tetemes mennyiségű víz, csupán annyi, amelyben a nagyobbak is úszkálhatnak. Néhány másodperc áztatás után egy papírtörlőre helyezhetők, így még marad elegendő nedvesség, mire sorra kerülnek. 

 

Matricázás kemikáliák igénybevétele nélkül

Azelőtt, hogy felvinnénk a kívánt helyre, érdemes nedves ecsettel megkenni azt a szakaszt, ahová kerülni fog. Amint a célhelyre juttattuk, óvatosan kicsúsztatjuk a matricalapot. Ezután a nedves ecsettel megigazítjuk, fixáljuk. Egy fülpucolóval apránként kinyomkodjuk a légbuborékokat, ez alapfeltétele az esztétikus, igényes végeredménynek. Később ugyanis már lehetetlen eltávolítani maradéktalanul az apró buborékokat, csupán egy kicsit finomítani lehet. 

A száradást követően is megjelenhetnek légbuborékok, javarészt repülőmaketteknél és a panelvonalak területén. Erre a legjobb megoldás, ha bevágjuk a buborékot, és nedves ecsettel igyekszünk a helyére pozícionálni a matricát. 

 

A segédanyagokkal történő eljárás

A folyamat lényegében azonos az előzővel, annyi különbséggel, hogy a víz helyett az ecset a “lágyító” anyagtól nedves. A lépések itt is azonosak, ahogyan a másik eljárásmódnál. Elegyengetjük a felületen, és megszabadulunk a légbuborékoktól. Néhány perces száradást követően a matricára felvisszük a “feszítő” alapanyagot. Ennek köszönhetően szépen rásimul a makett felszínére. 

Gyakorlás és rutin kérdése az egész, kezdőként érdemes minél többet tesztelni, más-más eszközökön, mielőtt a makettet vesszük célba!

Ha ismerőseid figyelmébe ajánlanád a cikket, megteheted az alábbi gombokkal: