DIGITÁLIS MAGAZIN Pontállások Versenynaptárak
2024. szeptember 20. péntek
Egyéb

Valóban megtérül egy modern mosógép ára?

Senki számára nem meglepő, ha azt mondjuk, hogy az egész világon energiaválság van, amit természetesen az átlag emberek is megéreznek. Nem kicsit.

Napjainkban szembe kell néznünk a folyamatos áremelkedésekkel, amin nem segít az sem, hogy az energia ára meredeken emelkedik felfelé. Mivel egy bizonyos mennyiség felett dupláját kell fizetni, így mindenki igyekszik beleférni ebbe a határba. 

Ebben a cikkben arról írunk, hogy vajon tényleg megtérül-e egy jobb áramfogyasztású mosógép ára.

Rezsicsökkentés a háztartási nagygépek segítségével

Először is nézzük meg, hogy mennyit fogyasztanak az egyes eszközök. Az onlineMárkaboltok felültöltős mosógépei és elöltöltős változatai esetében szinte nincs semmi különbség, hiszen nem ez befolyásolja azt, hogy mennyi áramot fogyasztanak az egyes modellek. Napjainkban olyan energiaválsággal kell szembenéznünk, hogy nagyon nem mindegy, milyen eszközökkel szereljük fel az otthonunkat. 

Az egyik legnagyobb tétel a villamosenergia, így mindenképpen érdemes megnézni, hogy milyen jelenleg a család energiafogyasztása. Ebből jól látszik, hol és hogyan lehetne azt csökkenteni. Nem muszáj azonnal mindentől megszabadulni, de azokat a gépeket, amelyeket rendszeresen használunk, lehet, hogy jobb megoldás modernebbre cserélni.



Mit tehetünk annak érdekében, hogy kisebb legyen a számla végösszege?

Az egyik megoldás egyértelműen az energiatakarékos háztartási gépek használata. Egy régebbi típusú mosógép hiába működik még mindig, ha szinte eszi az energiát. Ha jól megnézzük, ez igen kirívó lehet a hónap végén a villanyszámlán. Egy modern és jobb fogyasztású eszköz bár befektetés, garantáltan megéri, hiszen viszonylag gyorsan visszahozza az árát és még a környezetünkért is sokat tettünk. 

Ezekhez a készülékekhez a gyártóknak kötelességük energiacímkét adni, így ellenőrizhetjük az adott berendezés fogyasztását. A-G-ig vannak besorolva, az osztályok közül természetesen az “A” a legjobb, míg a “G” a legrosszabb. Viszont hozzá kell tenni, hogy minél kedvezőbb az energiafelhasználása, annál többe fog kerülni a készülék. 

Hasonlítsunk össze két eszközt, hogy kiderüljön, megéri-e cserélni!

Ha megnézünk két Whirlpool gépet, akkor elmondható, hogy még ugyanazon a márkán belül is vannak eltérések. A készülékek áramfogyasztása 100 ciklusra van megadva. Ennek alapján egy “A” besorolású típus 47 kWh-t eszik meg ennyi mosás alatt, míg egy “D”-s modell már közel a dupláját, pontosabban 73 kWh-t. 

A jelenlegi tarifákkal azonban nem egyszerű számolni, hiszen míg régen volt nappali meg éjszakai ár, addig ma már ennél jóval többet különböztethetünk meg. Elmondható azonban, hogy például heti három mosás esetén évente 168-szor indítjuk be a gépet. Ez 40 Ft-os áramdíjjal számolva 3158 forintot jelent egy év alatt. Ez az “A” energiaosztályba sorolt készülék fogyasztása. Ami a “D” osztályt illeti, itt már 4906 Forint lesz az éves díj, feltéve, ha minden mosást ECO programon végeztetünk el a géppel. 

Ha ismerőseid figyelmébe ajánlanád a cikket, megteheted az alábbi gombokkal: