DIGITÁLIS MAGAZIN Pontállások Versenynaptárak
2024. szeptember 20. péntek
Egyéb

A kollagén szerepe a kutyák életében

A csípődiszplázia meglehetősen gyakori a kutyák körében, ami lényegében az ízületi fejlődés rendellenességét jelenti. Ez több okból is előfordulhat.

Egyrészt öröklődhet genetikai úton is, míg más esetekben az olyan környezeti tényezők, mint az étrend, a súlygyarapodás és a testmozgás játszanak aktív szerepet a kialakulásában. 

A kezelésére többféle opció is rendelkezésre áll, de ezekkel nem igazán érhető el hosszú távon hatékony eredmény. Ezek a terápiatípusok csak enyhíteni tudják a fájdalmat, és késleltetni az artrózis előrehaladását. 

Amennyiben viszont a kutyádnak a BARFSHOP.hu kutya vitamin termékei között is fellelhető Fanni’s kollagént belecsempészed az eledelébe, akkor nagyobb esély mutatkozhat a javulásra. Több kutatás is alátámasztotta már, hogy a kollagén adagolása csökkenti az ízületi problémák tüneteit. 

De mi is az a kollagén?

A kollagén egy oldhatatlan fehérje, amely a testben található fehérjék 30%-át és bőr 75%-át teszi ki, és rendkívül fontos szerepet játszik a test működésében. A szervezet által megtermelt mennyiség azonban az idő előrehaladtával csökken, amelynek köszönhetően megjelennek az öregedés jelei, és velük együtt sajnos az ízületi problémák is. 



Journal of Veterinary Science felmérése

A Journal of Veterinary Science 2014-ben megjelent tanulmányában a kutatók a hidrolizált kollagént tartalmazó táplálékkiegészítés orális elfogyasztásának hatását vizsgálták 105 könyökdiszpláziás labrador-retrieveren. Az eredmények pedig azt mutatták, hogy a hialuronsav, az enzimatikusan hidrolizált kollagén, a glükozamin, a kondroitin-szulfát és a gamma-oranol beadása jelentősen csökkentette a tüneteket.

De a kutatók mindemellett azt is megállapították, hogy a kutyusoknak 3 hónapos korban érdemes elkezdeni adagolni a fentebb is említett táplálékkiegészítőket. Hiszen így védelmet nyújthatunk nekik a könyökdiszpláziával kapcsolatos ízületi kopásos állapot előrehaladása ellen.

Fanni’s kollagén 

A többi támogató táplálékkiegészítőtől eltérően a Fanni’s kollagén halbőrből készül, amely bizonyítottan 1,5x jobban hasznosul, mint a sertésből készült társai. Porcregeneráló és gyulladáscsökkentő hatása van, de emellett a magas fehérjetartalmának köszönhetően segít még az inak és az izomszövetek helyreállításában, valamint az építésében is. 

Az adagolása rendkívül egyszerű. 1 g kollagénnel kell számolni 5 kilogrammonként. A jobb hasznosulás érdekében pedig érdemes még Fanni’s csipkebogyóport is adni mellé - 2:1 arányban - amelynek C-vitamin tartalma segíti a kollagén hatékonyabb beépülését. De a maximális hatást úgy érheted el, ha ezt a kombót kiegészíted még a Fanni’s zöldkagylóporral is. 

Reméljük, hogy a fentebb leírtakkal sikerült rávilágítanunk arra, hogy a kollagén nem csupán az embereknél, hanem a kutyák esetében is rendkívül hasznos. Ezért feltétlenül ajánljuk, hogy mielőbb kezdd el a használatát a kedvenced etetésének kiegészítéseként!

Ha ismerőseid figyelmébe ajánlanád a cikket, megteheted az alábbi gombokkal: