DIGITÁLIS MAGAZIN Pontállások Versenynaptárak
2024. április 20. szombat
Egyéb

Mi alapján válasszon speciális porttal ellátott eszközökhöz kábeleket?

Egyre több Apple eszköz rendelkezik USB-C vagy vezeték nélküli töltési lehetőséggel, de sok még nem az USB szabvány szerinti töltő- és adatkábeleket használja, hanem a saját fejlesztésű Lightning kábeleket. Ez probléma lehet, ha nem viszi magával a sajátját, mikor elmegy otthonról.

Az Apple volt az első, aki töltőkábel nélkül dobta piacra a készülékeit a környezetvédelem nevében, azonban emiatt sokaknak lett szüksége eredeti vagy más gyártók által kínált Lightning kábelekre. 

Csatlakoztassa almás készülékét bármilyen eszközhöz

Az iPhone-ok, iPod-ok, iPad-ek által használt Lightning port eltér a más gyártók eszközeitől, így a töltés, adatátvitel gondot okozhat a megfelelő kábelek hiányában. A Kábelvilág webáruház Apple kábelei minőségi megoldást kínálnak ennek áthidalására, hiszen az összes használatban lévő USB típushoz, sőt még a Jack csatlakozókhoz is illeszthetők.

A státuszszimbólumnak számító iPhone-ok, de az egyéb almás eszközök is drága készülékek, amelyeknek a szervizelése is az, illetve a kiegészítőkért is mélyen a zsebünkbe kell nyúlni. Az eredeti Lightning kábelekért sokat kérnek, azonban vannak a piacon utángyártott eszközök is, amelyek egy része a gyártó által tanúsított, míg más része nem rendelkezik az Apple által kiadott tanúsítvánnyal, így jóval kevesebbe kerülnek. De vajon megéri-e beruházni egy ilyenbe?



Eredeti vagy utángyártott Lightning kábelt érdemes beszerezni?

A felhasználók és a forgalmazók tapasztalatai alapján az eredeti iPhone kábelek hajlamosak könnyen eltörni, így érdemes lehet más gyártók utángyártott termékei közül választani. Ha elégedetlen az Apple készülékhez mellékelt vagy a márkaboltban vásárolt eredeti, esetleg az Apple által ajánlott más gyártó kábelével, vagy ha csak egy tartalékot szeretne, több tucat Lightning kábel közül választhatja ki a legjobbakat a legkülönbözőbb igényekhez.

A megfelelő töltőkábel kiválasztásánál ne az ár vezérelje, mert egy rossz, nem hitelesített kábel a készülék akkumulátorának egészségét súlyosan befolyásolja.

Amennyiben több készüléket használ, frusztráló lehet mindegyik kábelt magával cipelni, egyrészt mivel könnyen összegabalyodhatnak, másrészt helyet foglalnak. Megkönnyítheti az életét és elkerülheti a kábelzűrzavart, ha beruház egy, az összes készülékkel kompatibilis, cserélhető fejekkel rendelkező mágneses kábelbe. Ez lehetővé teszi, hogy egyetlen kábellel, három különböző kábelfejjel megoldja a csatlakoztatást.

A Lightning kábelek jövője

Az európai szabályozásnak megfelelően az itt forgalomba hozott új almás készülékeket 2023-tól USB-C csatlakozóval kell ellátni, azonban a régebbi vagy máshol beszerzett készülékek továbbra is Lightning porttal rendelkeznek, így a Lightning-USB-C, USB-A, micro USB vagy jack adapterekre továbbra is szükség van. 

Online és a szaküzletekben is számos gyártó különböző, normál és 90 fokos kábeleit megtalálja többféle kábelhosszúsággal és színben, normál és gyorstöltést, illetve adatátvitelt is biztosító változatokban. 

Ha ismerőseid figyelmébe ajánlanád a cikket, megteheted az alábbi gombokkal: