DIGITÁLIS MAGAZIN Pontállások Versenynaptárak
2024. április 25. csütörtök
Egyéb

Ennyit keresnek az F1-es csapatfőnökök

A legjobban kereső vezérek a toppilótákhoz hasonló fizetést tesznek zsebre: a sajtóban megjelent friss lista a 2023-as béreket mutatja.

A lista szerint, amelyet a francia Sportune a Business Book GP-re hivatkozva közölt, Toto Wolff eleve a legjobban kereső csapatfőnök 16 millió eurós fizetésével, amelyhez akár 26 millió euró is hozzáadódhat bónuszként – ez így együttesen 42 millió euró, amely a pilóták közül második legjobban kereső Max Verstappen becsült fizetésével egyenértékű. Christian Horner a második a sorban 12 milliós alapfizetéssel, amely 22 millióig szökhet fel bónuszokkal. Érdemes hozzátenni, Wolff nem csupán csapatfőnök a Mercedesnél, hanem az istálló tulajdonjogának egyharmada is az övé.

 



A páros mögött némi meglepetésre Andreas Seidl a harmadik legjobban kereső, aki az Alfa Romeo új vezérigazgatójaként kap 8 millió eurót. (Az új csapatfőnököt a német fogja kinevezni.) A Ferrari frissen igazolt szakvezetője, Fred Vasseur a negyedik helyen áll, és meglepően jól keres Günther Steiner is. A lista végén, kilencedikként – a Williams új vezetője egyelőre nem ismert – Franz Tost található, aki csupán egymillió eurót keres, annak ellenére, hogy 2006-os indulása óta vezeti a Toro Rosso/AlphaTauri csapatát.

A magas fizetések a költségsapka korszakában meglepőnek tűnhetnek, valójában azonban a versenyzői bérekhez hasonlóan a három legjobban kereső alkalmazott fizetése nem számít bele a limitbe.

A csapatfőnökök fizetése 2023-ban

  Csapatfőnök Csapat Fizetés Bónusz
1. Toto Wolff Mercedes 16 millió euró 26 millió euró
2. Christian Horner Red Bull 12 millió euró 10 millió euró
3. Andreas Seidl Alfa Romeo 8 millió euró  
4. Fred Vasseur Ferrari 6 millió euró  
5. Günther Steiner Haas 5 millió euró  
6. Mike Krack Aston Martin 2,5 millió euró  
7. Otmar Szafnauer Alpine 1,6 millió euró  
8. Andrea Stella McLaren 1,6  millió euró  
9. Franz Tost AlphaTauri 1 millió euró  
Ha ismerőseid figyelmébe ajánlanád a cikket, megteheted az alábbi gombokkal: