DIGITÁLIS MAGAZIN Pontállások Versenynaptárak
2024. április 27. szombat
Egyéb

Norris: Hátborzongató, amit néhány rajongó művel

Lando Norris a jelenlegi F1-es mezőny egyik legnépszerűbb pilótája, de korán rá kellett jönnie, hogy a hírnév bizony sokszor hátránnyal is jár. A közösségi média „hátborzongató” világáról és a magánélete tititokbantartásáért folytatott küzdelemről mesélt egy interjúban.

Lando Norris a jelenlegi F1-es mezőny tökéletes Z generációs képviselője. Ő a legaktívabb a közösségi média platformokon és úgy általánosságban az interneten, továbbá ő az egyik legnépszerűbb pilóta a királykategóriában. A fiatal brit főként a közösségi médiában való jelenléte miatt különbözik társaitól. Instagramon jelenleg 4,4 millió, a Twitteren és a Twitchen pedig 1,1 millió követővel rendelkezik, ezek közül főként utóbbi miatt emelkedik ki a mezőnyből, a másik kettővel ugyanis nagyjából a középmezőnyben foglal helyet a többiekhez képest.

A pandémia első hónapjaiban Norris streamelési rekordokat döntött, amikor a világ az online játékok felé fordult az élő sport helyett. Ezekben az időkben számos F1-rajongóra tett szert, továbbá olyan emberré nőtte ki magát, akit érdemes támogatni a pályán és azon kívül is. Ő a sportág egyik legizgalmasabb fiatal tehetsége, emellett pedig a mentális egészséggel kapcsolatos tudatosság egyik szószólója lett. 

Személyiségének és tetteinek hatása nyilvánvaló. A legutóbbi, 167 ezer F1 rajongó körében végzett felmérés szerint Norris a második legnépszerűbb a sportágban Max Verstappen mögött és Lewis Hamilton előtt. Figyelembe véve, hogy négy szezonnal kevesebbet teljesített a királykategóriában, mint a bajnoki éllovas, és tizenkettővel kevesebbet, mint a hétszeres világbajnok, és még soha nem szerzett bajnoki címet, nem elrugaszkodott elképzelés azt feltételezni, néhány év múlva az ehhez hasonló listák élére kerülhet.



Egyértelműen látszik, hogy Norris őszintén becsüli és szereti a rajongótáborát, a népszerűségnek azonban gyakran ára van. A fiatal brit is érzi az online világ terhét, egészen a 2019-es debütálása óta. Hírneve növekedésével a helyzet egyre csak romlott, sőt, már-már veszélyessé vált. Néhány ismerősét ugyanis zaklatták és bántalmazták az interneten. Az „F1 Twitter” néven ismert közösség felszíne alá tekintve például ékes példáira bukkanhatunk a homályos online alvilágnak.

„Az egyetlen rossz oldala a népszerűségnek, hogy a barátaim önhibájukon kívül kerülnek a reflektorfénybe azért, mert időt töltenek velem, megjelölöm őket egy képen vagy csak szimplán követem őket a közösségi médiában” – fogalmazott Norris egy ESPN által készített interjúban. „Még mindig sok a rosszindulatú rajongó, akik nem tisztelik a magánéletem, sem azokat, akikkel együtt lógok. Határozottan ez a legrosszabb az egészben.”

Norris elárulta, sok öntörvényű „nyomozó” akad a közösségi médiában, akik képesek úgy információkat szerezni az emberekről, hogy soha nem találkoztak velük. „Hátborzongató, amit egyesek csinálnak. Azzal töltik az idejüket, hogy idegen emberek után kutatnak. Csak nevetek ezen, ugyanakkor nagyon furcsának találom” – magyarázta a brit. Hozzátette: megtanulta kezelni ezeket a dolgokat és igyekszik úgy gondolni rájuk, hogy ezek az F1-es szupersztár-létének velejárói, de azért ő is meghúzta a határvonalat.

A közösségi médián kívül Norris nem bánja, hogy figyelmet kell fordítania rajongóira. Gyakran viccelődik azzal, hogy egy nem túl hasznos személyiségvonására is ráébredt ennek köszönhetően, mégpedig arra, hogy képtelen nemet mondani a kíváncsi rajongóknak, akik egy beszélgetésre vagy szelfire vágynak. „Néha nem bánom, amikor a baráti vacsoránk közben jönnek oda az emberek fotózkodni. Persze ez talán nem a legklasszabb dolog, de amikor megkérdezik, hogy csinálhatnak-e gyorsan egy képet, úgy érzem, nem tudok nemet mondani. Mindig az jut eszembe, hogy megharagudnának és többé nem lennének a rajongóim. Utálok nemet mondani és ez néha probléma. Talán egy kicsivel többször kellene” – mondta a fiatal mclarenes. 

Norris néhány kifejezetten kényelmetlen esetről is beszámolt, ami számos hírességgel, köztük vele is megtörtént már. „Előfordult, hogy észrevettek a piszoárnál és beszélni kezdtek hozzám. Baromi kínos volt!” – idézte fel kellemetlen emlékeit. Mint mondta, túl sok mindent nem tehet az ellen, hogy felismerjék, maximum azt, hogy egyáltalán nem jár-kel az utcán. 

Amikor a fiatal brit népszerűségének növekedéséről beszél, egyértelműen észrevehető rajta egy másik erénye, mégpedig hogy kiváló a perspektívára való érzékenysége. „Ez hozzátartozik a pilóták életéhez, de tulajdonképpen minden híresség és sportoló ugyanezen megy keresztül. De még mindig nem vagyok Lewis Hamilton, sem hétszeres világbajnok és sok másról ismert, mint ő. Nem mondanám, hogy közel állok ehhez a szinthez. De abból, hogy második lettem a listán, látszik, hogy a rajongók szeretnek, amiért különbözöm a többi versenyzőtől. Összességében rendben van minden. Néha kicsit sok, de még mindig élvezem az egészet” – zárta gondolatait Norris.

Ha ismerőseid figyelmébe ajánlanád a cikket, megteheted az alábbi gombokkal: