Megmutatjuk tehát a kraft sörökkel kapcsolatos alapvető tudnivalókat, mégpedig a legfontosabb szemszögből, vagyis a fogyasztói oldalról megvilágítva magát a kérdést.
Pontosan mit értünk a kraft sör kategóriája alatt?
A kraft egy egészen új sörkategóriának számít, ugyanakkor egyáltalán nem a sörkészítés módozatára utal. A kraft sör tehát nem a gyártás alapján jön létre, hanem sokkal inkább egyfajta kategóriának illik be, ami az ital minőségére utal.
A kraft sör messze áll a nagyipari változatoktól. Sokkal inkább a függetlenség jellemző rá. Mindenképpen a megújulást, valamint a sokszínűséget jelképezi. Egy egészen innovatív kategória, ami egyértelműen a minőségi sörfogyasztás népszerűségét hivatott támogatni.
Milyen kritériumokat érdemes megemlíteni a kraft sörök kapcsán?
A kraft sörrel szemben nem alapvető elvárás a kifogástalan minőségű alapanyagok felvonultatása vagy az állandó íz és összetétel. A szépsége ugyanakkor annál fontosabb, hiszen a kraft sörrel szemben alapvető elvárás, hogy esztétikus és tartós habja legyen.
A kraft sör folyamatosan érik, ahogyan az idő halad előre. Az érleléssel együtt pedig egyes ízek előtérbe kerülnek, más karakterek eltűnnek, és a teljesen új aromák születése sincs feltétlenül kizárva. Fontos azonban, hogy az egyazon márka alatt piacra dobott és a megegyező érlelődési szakaszban lévő kraft söröknek ugyanolyannak kell lenniük.
Mindezek mellett kiemelt jelentősége van annak is, hogy a kraft sör semmiképp nem romlik meg.
A KRAFT sörfőzdére vonatkozó fontosabb előírások
Nem feltétlenül elvárás a sörfőzdével szemben az elérhető legmodernebb technológia alkalmazása, ugyanakkor higiénikus és professzionális körülmények között történő elkészítés egyértelműen a követelmények között említendő.
A kraft söröket készítő üzemekben gépek helyett rendszerint emberek dolgoznak, ezért nincs kizárva a hibázás lehetősége. Fontos azonban, hogy ennek ne a fogyasztók igyák meg a levét a szó legszorosabb értelmében.
Ha bármilyen oknál fogva sérült a kraft sör minősége, akkor a végterméknek a korsó helyett a lefolyóban a helye. Csakis így lehetnek a kraft sörfőzdék olyan üzleti egységek, amelyek a magas minőséget és a fogyasztók magas szintű kiszolgálását minden egyébnél előbbre helyezik.
Ennélfogva a széles termékpaletta sem számít alapvető elvárásnak egy kraft sörfőzdével szemben. A folyamatos innováció, illetve a kifogástalan minőségre való törekvés viszont ott szerepel azon elvárások között, amire minden egyes kraft üzemben folyamatos jelleggel törekedni szükséges.