DIGITÁLIS MAGAZIN Pontállások Versenynaptárak
2024. május 2. csütörtök
Egyéb

A spanyolokat dühítette magára Hamilton

Undorítónak nevezte a bikaviadal tradícióját, és az ehhez kapcsolódó iskolák azonnali bezárására szólította fel Spanyolországot a hatszoros világbajnok. Tiszteletlenség, tájékozatlanság és intelligencia hiánya – érkezett a reakció sok helyről.

Lewis Hamilton az elmúlt időszakban a Black Lives Matter (A fekete életek is számítanak) mozgalom mellett kampányoló kijelentéseivel és közösségi médiás posztjaival hívta fel a figyelmet. A hatszoros világbajnok emellett természetesen továbbra is a Föld és az állatvilág védelmének híve. Ennek jegyében tett közzé egy bejegyzést, amelyben a spanyolországi bikaviadalok ellen szólt.

„Ez igazán gusztustalan, Spanyolország!” – írta a közösségi médiában Hamilton egy halott bika képe mellé (ide nem ágyazzuk be erőszakossága miatt). A bejegyzés azóta eltűnt, de a Marca, Yahoo News és számos más híroldal beszámolt róla. „Spanyol gyerekeket tanítanak arra, hogy bikákat kínozzanak és gyilkoljanak meg, már 14 éves kortól. Arra szólítjuk fel a spanyol oktatási minisztériumot, hogy azonnal zárják be a viadoriskolákat” – írta, linkelve az állatvédő PETA egy aláírásgyűjtését.



Spanyolországban, ahol jelentősen korlátozzák a bikaviadal tradícióját, nem talált pozitív fogadtatásra Hamilton felhívása. Jose Manuel Rodriguez Uribes kulturális és sportminiszter szerint Hamilton „offenzív” módon nyilatkozott, „nem segítette a kommunikációt és megértést” szavaival. Keményebben szólaltak fel a bikaviadorok, akikhez eljutott a hír:

„Mr. Hamilton nem szereti a bikaviadalt. És akkor mi van? Mielőtt kritizálod valaki más kultúráját, legalább kicsit tájékozódhatnál arról, amiről beszélt” – mondta Cayetano Rivera. Testvére, Francisco Rivera szerint: „Ezt támadásnak és tiszteletlenségnek tartom Spanyolországgal, minden spanyollal és a hagyományainkkal szemben. Életében egy percet sem szánt arra, hogy egy viadoriskolába menjen, és megnézze, mit tanítanak ott.”

„A versenylicenszhez nem szükséges intelligencia-minimumszint?” – tette fel csípős nyelvvel a kérdést egy tévés személyiség és író, Fernando Sanchez-Drago.

Ha ismerőseid figyelmébe ajánlanád a cikket, megteheted az alábbi gombokkal: