DIGITÁLIS MAGAZIN Pontállások Versenynaptárak
2024. április 19. péntek
Egyéb

Hamilton: Eszembe jut, hogy zaklattak és megvertek gyerekként

A világszerte zajló események feltépték a régi traumák sebét Lewis Hamiltonban. „Kezdem azt hinni, hogy a 2020-as lesz életünk legfontosabb éve” – mondta, nyomatékosítva, hogy ő nem fogja feladni a kisebbségek elnyomása elleni küzdelmet.

Tovább folytatja rasszizmus elleni harcát Lewis Hamilton, aki Instagram-posztokban ad hangot rendszeresen véleményének, mióta felbolygatta a közvéleményt George Floyd rendőri túlkapás miatti halála. Most saját emlékeit idézte, gyerekkora fájó pillanatait:

„Minden nap olvasom a híreket, hogy képben legyek, hogyan áll a rasszizmus elleni harcunk. Ez rengeteg fájdalmas emléket hozott elő gyerekkoromból. Elevenen élő emlékek azokról az akadályokról, melyekkel gyerekként szembesültem. Biztos vagyok benne, hogy közületek is sokan megtapasztalták a rasszizmust vagy valamilyen jellegű diszkriminációt” – posztolta Hamilton.

 



Az írás mellé egy videót mellékelt, beszámolót egy gyerekkori gokartos futamáról, ahol egyedüli színesbőrű volt a gyerekek között. Hamilton elárulta, hogy miközben a versenypályán sikerekben volt része, a mindennapokban kitaszítottnak érezte magát.

„Nagyon keveset beszéltem eddig személyes élményeimről, mert arra tanítottak, hogy tartsam magamban, ne mutassak gyengeséget, szeretettel pusztítsam el őket, és győzzem le őket a pályán. De távol a pályától zaklattak és megvertek. Az egyedüli módja, hogy ez ellen küzdjek, az volt, hogy megtanulom megvédeni magam, ezért karatézni kezdtem. Felbecsülhetetlen, milyen negatív pszichológiai hatása lett mindezeknek. Ezért vezetek úgy, ahogyan. Sokkal mélyebben gyökerezik annál, hogy egy sportot űzök. Ma is harcolok.”

„Istennek hála mellettem volt az apám, egy erős fekete figura, akire felnézhettem, akiről tudtam, hogy megért és mindig mellém áll, bármiről is legyen szó. Nem mondhatja el ezt mindenki magáról, de össze kell fognunk azokkal, akik nem támaszkodhatnak saját hőseikre, és meg kell védenünk őket. Egységben kell lennünk!” – említette meg a felvételen is szereplő édesapját, Anthony Hamiltont.

„Elmerengtem rajta, 2020 miért tűnik olyan elátkozott évnek az elejétől fogva, de már kezdem azt hinni, hogy a 2020-as lesz életünk legfontosabb éve, amikor végre elkezdhetjük megváltoztatni a kisebbségek szisztematikus társadalmi elnyomását. Mi csak élni akarunk, ugyanolyan eséllyel indulni az oktatásban és az életben, nem félni, ha kilépünk az utcára, iskolába megyünk vagy egy üzletben van dolgunk. Mi is annyira megérdemeljük, mint mindenki más. Az egyenlőség minden más felett való a jövőnk szempontjából. Ezt a küzdelmet nem hagyhatjuk abba, ami engem illet, soha nem fogom!” – zárta a bejegyzést Hamilton.

 
 
 
A bejegyzés megtekintése az Instagramon

I’ve been reading every day to try to stay on top of everything that’s been happening in our fight against racism, and it’s brought back so many painful memories from my childhood. Vivid memories of the challenges I faced when I was a kid, as I’m sure many of you who have experienced racism or some sort of discrimination have faced. I have spoken so little about my personal experiences because I was taught to keep it in, don’t show weakness, kill them with love and beat them on the track. But when it was away from the track, I was bullied, beaten and the only way I could fight this was to learn to defend myself, so I went to karate. The negative psychological effects cannot be measured. This is why I drive the way I do, it is far deeper than just doing a sport, I’m still fighting. Thank God I had my father, a strong black figure who I could look up to, that I knew understood and would stand by my side no matter what. Not all of us have that but we need to stand together with those who may not have that hero to lean on and protect them. We must unite! I have wondered why 2020 seemed so doomed from the start but I’m starting to believe that 2020 may just be the most important year of our lives, where we can finally start to change the systemic and social oppression of minorities. We just want to live, have the same chances at education, at life and not have to fear walking down the street, or going to school, or walking into a store whatever it may be. We deserve this as much as anyone. Equality is paramount to our future, we cannot stop fighting this fight, I for one, will never give up! #blacklivesmatter #endracism #nevergiveup #wewinandwelosetogether

Lewis Hamilton (@lewishamilton) által megosztott bejegyzés,

Ha ismerőseid figyelmébe ajánlanád a cikket, megteheted az alábbi gombokkal: