DIGITÁLIS MAGAZIN Pontállások Versenynaptárak
2024. április 18. csütörtök
Egyéb

Fotózzuk úgy autónkat, mint a profik!

Nem kell mindenkinek méregdrága tükörreflexes kamerát vásárolni ahhoz, hogy jó képeket készítsen a kocsijáról, versenyautójáról: amennyiben pár alapfogást elsajátítunk, a mobiltelefonunkba épített fényképezőkkel és némi utómunkával csodákra leszünk képesek. Tanácsok lapunk autótesztrovatának képszerkesztőjétől.

1. A hozzáállás a legfontosabb!

Próbáljunk úgy gondolkodni, mint a profik. Ne elégedjünk meg az átlagos helyszínekkel, és ne ijedjünk meg az időjárástól sem. Töltsük fel az akkumulátort, vigyünk magunkkal vízálló ruhát és esernyőt, hogy ha fotózni indulunk, hogy soha ne érhessen meglepetés.

IMG_0784_resize



2. Ki korán kel…

Napnyugtakor és napkeltekor érdemes leginkább próbálkozni. Az ilyen fényviszonyok állnak a legjobban a kocsiknak, ilyenkor könnyű kiemelni a kedvenc legelőnyösebb vonalait. Fontos: csak kevés idő van a munkára, így készüljünk fel előre, hogy addigra tiszta legyen az autó.

3. A legegyszerűbb a legnagyszerűbb

A mobilos fotózás nagy előnye, hogy nem kell túl sokat bajlódni a technikával, elég, ha rászánjuk az időt, hogy átgondoljuk a képet! A kijelző figyelése helyett nézzünk körül, fedezzük fel a tájad, ahol fotózunk, és nem fogunk csalódni.

IMG_0777_resize

4. Komponáljunk a közösségi médiának!

A legtöbben a közösségi médiában használják a képeiket, de ott elsőre csak kis méretben fognak találkozni először a fotókkal az ismerősök, követők. Olyan képet készítsünk tehát, ahol a háttér is erős, és a táj vonalai egyenesen az autóra vezetik a tekintetet.

5. Ne tűző napsütésben kezdjük a gyakorlást!

Ha megvan a tökéletes helyszín, bátran keressük fel többször is, minden napszakban és időjárási körülmény között mást és mást fog mutatni a kompozíció. Az esős, ködös vagy havas táj nagyobb nyugalmat áraszt, mint a ragyogó napsütés – utóbbi a kontrasztok miatt sem ideális. Esőben fotózni szintén jó ötlet, a vízcseppek kiválóan mutatnak a karosszérián.

IMG_0766_resize

6. Harmadolás, aranymetszés, zoom

Ha nincs a mobilunkon több lencse, ne zoomoljunk! Az alapbeállítás elsőre tökéletes lesz, azzal keressük meg a legjobb szöget, ahonnan próbálkozunk. Váltogassuk a nézőpontokat, gyakran egy lépés jobbra vagy balra nagyságrendekkel jobb képet eredményez. A harmadolás (vagy aranymetszés) szabályainak betartása garancia a sikerhez.

7. Fontos a fényszórómagasság

A kocsit a fényszóró magasságából, leguggolva érdemes fényképezni. Jó, ha látszik mind a négy kerék, ezt 45-60 fokos szögekből érhetjük el leginkább. Sportosabb a hatás, ha a kerék kissé elfordul és több látszik a felniből.

IMG_0779_resize

8. Utómunkát csak módjával

Mobiltelefonnal nem okoz gondot az alapszintű utómunka, de nem szabad túlzásokba esni, főleg az effektek tekintetében, a túlzott drámai hatás például visszás eredményt kelthet. A megosztott fotó soha ne legyen túl sötét vagy túl világos, így a siker garantált.

(Az illusztrációkhoz biztosított tesztautót köszönjük a Toyota Balogh miskolci kereskedésének.)

Amivel mi fényképezünk: Honor 20

Néhány éve különálló brandként, a Huawei leányvállalataként, de javarészt függetlenül működő gyártóként lépett piacra a Honor. A márka fő vonalát képezi a hagyományosan, mindenféle utótagok nélkül számozott széria, ami a megfizethető árú, de csúcsmobilos adottságokkal felvértezett eszközöket takarja.

honor-20-aksi

A 20-as modell idén tavasszal mutatkozott be, és Kínában azonnal óriási sikert aratott, két hét alatt egymillió példányt adtak el belőle. Ősztől az európai országban is a polcokra került, és az első hírek szerint itthon is kiváló fogadtatásra talált a készülék.

honor-20-header

Mi is ezt a modellt használjuk, mert egy igen korrekt felsőkategóriás készülék. Gyakorlatilag mindent tud, ami ma a prémium szegmensben elvárható. 6,26 colos, Full HD+ IPS kijelzővel, Kirin 980 processzorral, 6 GB RAM-mal, 128 GB tárhellyel, négy hátlapi kamerával (48 MP-es fő szenzorral!), 32 MP-es szelfikamerával, 3750 mAh-s aksival és oldalsó ujjlenyomat-olvasóval szerelték, az ára mégsem szaladt el.

honor_webbanner_HU

 

Ha ismerőseid figyelmébe ajánlanád a cikket, megteheted az alábbi gombokkal: