DIGITÁLIS MAGAZIN Pontállások Versenynaptárak
2024. április 20. szombat
Egyéb

Menetpróba - Nissan Navarra N-Guard

A méret a lényeg kifejezésnek új értelmet ad az 5,3 méter hosszú kisteherautó, amivel szinte mindenki előzékeny és udvarias. Pedig a pick-up egyébként álruhás szabadidő-jármű, aminek az áfája visszaigényelhető.

A jól felszerelt kisteherautók eladásainak egyik fő mozgatórugója tényleg az adómegtakarítás: a látványos autó áfája visszaigényelhető, így céges járműnek sokkal jobb megvásárolni, mint az átlagos személykocsikat. A vásárlásra ösztönzés másik tengelyét a dögös külső és a szabadidős használat jelenti. Ezért nem véletlen, hogy nemrégiben olyan márkák is megjelentek a műfajban, mint a Mercedes-Benz – amely X osztályának a műszaki alapja éppen a Nissan Navarra.

menetproba-2019-nissan-navara-01



A három színben elérhető N-Guard limitált széria a még vagányabb megjelenésről és a jó felszereltségről szól. Ez kívülről is látható, mert a matricázás a szürke fényezést nagyon jól feldobta. Az utastér sem maradt ki az egyénivé tételből, a sárga cérnával varrott fekete bőrülések hamar szemet szúrnak.

menetproba-2019-nissan-navara-03

Az autó hozza a megszokott kisteherautós életérzést: a testes járművel a városi szűk utcákban szerencsés óvatosan közlekedni. Ráadásul előfordul, hogy tolatni kell a parkolóházban, mert ez az 5,3 méteres hossz velejárója. Városban pluszpontot kap az Infinitikben is használt hétsebességes automata váltó, hiszen nagyon kényelmesen lehet vele a csúcsforgalomban araszolni.

menetproba-2019-nissan-navara-02

Sok egyéb régi rossz tulajdonság mellett az ijesztő fogyasztás sem jellemző már a pick-upokra, az automata váltó és a nagy tömeg ellenére 8-8,5 literrel is el lehet járni a Navarrával

A közúton jól jön a dupla turbós motor 190 lóereje és a 450 Nm nyomatéka, ez a páros meglepően jó menetteljesítményeket produkál, a Navarra 10,9 másodperc alatt gyorsul százra. Ez kívülről és belülről is jóval rövidebbnek tűnik, ugyanis amikor a kéttonnás test vehemensen mozog, olyan, mint egy gyorsan futó orrszarvú.

menetproba-2019-nissan-navara-04

Aki esetleg régi, rossz tapasztalatok miatt tartja távol magát a pick-up kategóriától, mondjuk a kemény, pattogós rugózás vagy a minimális komfort miatt, annak feltétlenül ajánlott egy próbaút, hogy rájöjjön, ezeknek már nyom sincs egy 2019-es modellben. A Navarra ezen változatában például már tekercsrugó található a laprugó helyén, így kényelmesen lehet utazni, és nem kell homokzsákokat tenni a platóra, hogy kényelmesen közlekedhessünk.

Műszaki adatok:

Hossz/szél./mag.: 5330/1820/1820 mm

Motor: 2298 cm3, 190 LE/3780, 450 Nm/1500

Gyorsulás (0–100 km/h): 10,9 s

Ár: 10 697 000 Ft (alapár: 8 352 000 Ft)

Tesztautó: Nissan Sales CEE Kft.

Ha ismerőseid figyelmébe ajánlanád a cikket, megteheted az alábbi gombokkal: