DIGITÁLIS MAGAZIN Pontállások Versenynaptárak
2024. május 5. vasárnap
Egyéb

3 Tuti Tipp a sikeres ingatlankereséshez

Az ingatlanpiaci árak továbbra is az egekben vannak, a vásárlók pedig egymástól kapkodják el az eladó lakásokat. Sokakat ez annyira elriaszt az ingatlankereséstől, hogy inkább neki sem fog - a jelen körülmények között egyszerűen lehetetlennek tűnik igényeinknek megfelelő ingatlant találni. Habár a helyzet tényleg elég kaotikus, mi mégis látunk fényt az alagút végén. Mai cikkünkben arról írunk, milyen módszereket érdemes a sikeres ingatlankeresés érdekében bevetni.

Minden ingatlan- és albérletkereső arról álmodik, bárcsak ne kellene minden egyes ingatlanos oldalt végignéznie. A Flatfy erre kínál nekünk megoldást. A cég egy olyan keresőmotort fejlesztett ki, mely segítségével felére csökken az ingatlankereséssel töltött idő. Egyetlen helyen gyűjtenek össze minden olyan ingatlanhirdetést, ami számunkra releváns lehet. Kereshetünk eladó ingatlant, kiadó albérleteket, de akár kiadó szobát is. Szűrhetünk városra, árra, négyzetméterre, szobaszámra vagy további, általunk meghatározott kikötésekre. A Flatfy egyébként egy nemzetközi szolgáltatás, 37 országban segíti az ingatlankeresők mindennapjait. Több, mint 75 000 hirdetést dolgoz fel naponta és használja fel azokat keresőmotorában.

Flatfy



Így el is jutottunk első, és legfontosabb tippünkhöz: dolgozz hatékony eszközökkel! Az időkérdés kulcsfontosságú ingatlankereséskor: ne töltsd idődet irreleváns hirdetések, oldalak böngészésével. A Flatfy keresőmotorát használva biztos lehetsz afelől, hogy fegyelmed a legfontosabb dolgokra összpontosul. Az eszköz tehát megvan. A következő kérdés az, mégis hogyan állsz neki. Erre is van tippünk!

Mérd fel a piacot!

Nem vágj bele anélkül az ingatlankeresésbe, hogy az ingatlanpiac helyzetét megfelelően felmérnéd. Fontos, hogy tisztában légy a piac adottságaival, az átlagárakkal és az esetleges buktatókkal is. Az online ingatlanár kalulátorok például hasznos információt nyújthatnak ilyen esetekben arról, milyen ár számít átlagosnak és mi az, aminél biztosan találsz majd kedvezőbbet. Kezdésnek mi is besegítünk egy kicsit, fussuk át együtt, mi a helyzet a magyar ingatlanpiacon.

Az alábbi grafikonból egyértelműen kiderül, hogy még mindig jelentős különbség van a budapesti és a többi magyar nagyváros ingatlanárai között. Míg egy egyszobás lakás Budapesten 28 millió forintba kerül átlagosan, addig ugyanez Kecskeméten már 7 millió forinttal kedvezőbb, 21,4 millió forint. Pécsett ennél is alacsonyabb átlagárról beszélhetünk, itt 14,9 millió forint körül mozog, ha pedig Miskolcon vásárolnánk, a fővárosi átlagárnál több, mint 17 millió forinttal kevesebbért, átlagosan 11 millió forintért juthatunk egy egyszobás lakáshoz.

ingatlanok szoba szerint

A Flatfy kutatásából kiderül az is, hogy az árkülönbség nagyobb alapterületű, például egy négyszobás lakás esetén még kirívóbb. Míg Pécsett egy négyszobás lakás átlagosan 29,9 forintba kerül, ugyanez budapesten több, mint a duplája, 76 millió forint.

ingatlanok átlagára városokban

 

A KSH szerint az elmúlt pár évben egyre népszerűbbek kisebb, esetleg gyengébb adottságú lakások, hiszen könnyebben megfizethetők:

“Az eladott lakások összetétele az alacsonyabb értékűek felé tolódott, ennek hatására a ténylegesen eladott használt lakások átlagos ára kisebb mértékben nőtt, és csak 2,8 százalékkal lett magasabb, mint 2016-ban volt. A bázisidőszakra jellemzőnél alacsonyabb minőségi összetétel azt jelzi, hogy élénkülni kezdett a kistelepülések ingatlanpiaca.“

Mindezek alapján azt gondolnánk, a budapesti lakásárak nemzetközi szinten is csúcspontra értek. A számok ezt mégsem támasztják alá: a régióban még mindig alacsonynak számítanak a fővárosi lakásárak. Ebből az augusztusi felmérésből például kiderül, hogy míg akkor a budapesti átlagos négyzetméterár 815 000 forint volt, ez a szám a legtöbb EU tagállamban ennél jóval magasabb. Szlovákiában például 1 millió, Dániában 1,3 millió, Németországban pedig 1,9 millió forint volt az átlagos négyzetméterár.

Ez viszont sajnos az ingatlankeresési folyamatot nem könnyíti meg számunkra. A kérdés továbbra is az marad, milyen eszközökkel találhatunk mégis igényeinknek és pénztárcánknak egyaránt megfelelő ingatlan.

Használd ki kapcsolati tőkéd!

Végül, de nem utolsó sorban mindenképpen megéri ismerőseinket is tájékoztatni ingatlanvásárlási szándékunkról. Könnyen elképzelhető, hogy éppen lakást árulnak, vagy esetleg ismernek valakit, aki épp vásárlót keres. Egy idegen ingatlanbefektetőnél biztosan kedvezőbb feltételeket ajánlanak majd.

 

Ha ismerőseid figyelmébe ajánlanád a cikket, megteheted az alábbi gombokkal: