DIGITÁLIS MAGAZIN Pontállások Versenynaptárak
2024. április 27. szombat
Egyéb

Leleplezték Los Angelesben 4x4-es Toyota Priust

A Toyota újabb mérföldkőhöz érkezett világelső öntöltő hibrid technológiájának legújabb változatával, és bemutatja a hibrid AWD-i összkerékhajtás rendszert a Priusban. További formai, műszaki, és menetteljesítményeket érintő újdonságok is megjelennek a 2019-es Priuson, ami ma mutatkozott be a Los Angelesi Autószalonon. A Prius formája még letisztultabb és vonzóbb lett, megújult az autó eleje és hátulja, valamint a kerekek dizájnja és a színválaszték is. A felszereltség is változik: nagyobb a vezeték nélküli töltő rekesze, a head-up display további funkciókat kínál, és a Toyota Touch 2 multimédia rendszer gyorsabb, és intuitívabban kezelhető.

A Los Angelesi Autószalonon mutatkozott be az új, 2019-es Toyota Prius. A mérföldkőnek számító bemutató újabb előrelépést jelent a világ legnépszerűbb öntöltő  hibrid autójának menettulajdonságaiban és külső megjelenésében. Az eredeti modell 1997-es bemutatkozása óta a Prius mindig műszaki újító szerepet játszott, és négy generáción át a fejlődés éllovasa volt a takarékosság, a kidolgozás és a vezetési élmény területén - ráadásul a hasznos, jövőbemutató technológiák alkalmazásában is úttörő volt. Ezt a szerepet méltóképpen viszi tovább az új Prius, az első olyan Toyota, amelyet hibrid AWD-i hajtással szerelnek fel. Ez az intelligens rendszer egy olyan elektromos összkerékhajtás, ami még kiegyensúlyozottabbá és jobban vezethetővé teszi az autót.

uj_Toyota_Prius_1



Az intelligens rendszer kulcsfontosságú eleme egy nagy nyomatékú elektromotor, amely szükség esetén rásegít a hátsó tengely hajtására. Elinduláskor 10 km/óra sebesség felett, automatikusan kapcsolódik be, és akkor aktiválódik, ha a szenzorok 10 és 70 km/óra sebesség között, havon vagy nedves úton csúszós körülményeket érzékelnek. Ez a hajtóegység kompakt építésű és könnyű, nincs benne központi differenciál vagy kardántengely, ezért a csomagtartó méretét csak minimális mértékben befolyásolja, és a Prius kiváló fogyasztására és alacsony károsanyag-kibocsátására is csak csekély hatást gyakorol. A jelenlegi Prius-generáció már magasabb szintet képvisel vezetési élmény szempontjából. Ez a Toyota új TNGA (Toyota New Global Architecture) GA-C platformjának köszönhető, amelynek alacsonyabb súlypontja és lényegesen nagyobb karosszériamerevsége által addig példátlannak számító dinamikus teljesítményt és komfortot kínál az autó. A Prius legújabb változatát jóval letisztultabb külső megjelenés jellemzi, ami sokkal erőteljesebben hat az érzékekre. A karcsú, éles vonalú első fényszórótestek kiemelik az autó lendületes vízszintes vonalvezetését, és kettős fénysugarú, LED-technikájuknak köszönhetően sokkal nagyobb területet világítanak meg. Az első lökhárító csúcspontját megemelték, így az autó oldalvonala egységesebb, folyamatosabb lett, aminek köszönhetően a Prius sziluettje dinamikusabbá és kecsesebbé vált.

uj_Toyota_Prius_4

Hátul az új összeállítású lámpatestek a karosszérián vízszintesen végigfutó erőteljes vonalra irányítják a tekintetet. Ezt a vizuális hatást a csomagtérajtón kialakított fordított trapéz alakú forma is fokozza. A 2019-es változat újdonságai közé tartozik még a színpaletta két új árnyalata – az Emotional Red és az Aqua Breeze – is, akárcsak az új formájú 17 colos könnyűfém keréktárcsák, valamint a 15 colos dísztárcsák kontrasztos sötétszürke színezése. Az utastérben sok apró, de fontos változtatással javítottak az érzékelési minőségen, s ennek során a középkonzol, néhány kapcsoló és a műszerfal elrendezése is módosult. Az új kárpitozások hatásosan hangsúlyozzák a kabin ötletes és kifinomult kialakítását. A felszereltség is módosult, így a vezeték nélküli töltő megnövelt méretű rekeszében immár nagyobb telefonok is elférnek. A head-up kijelzőn már a navigáció kanyaronkénti irányjelzései is láthatók, a Toyota Touch 2 multimédiás érintőképernyőt pedig az okostelefonokhoz hasonlóan „csippentő” és „pöccintő” ujjmozdulatokkal is lehet kezelni.

Los Angelesi bemutatkozása után a 2019-es Toyota Prius Európában is látható lesz: 2019. január 18-án, a Brüsszeli Autószalonon tekintheti meg a nagyközönség.

Ha ismerőseid figyelmébe ajánlanád a cikket, megteheted az alábbi gombokkal: