DIGITÁLIS MAGAZIN Pontállások Versenynaptárak
2024. május 2. csütörtök
Egyéb

1000 lóerős F1-es motor a Mercedes hiperautójában

A Project One munkacímen ismert utcai gép hajtáslánca Hamilton és Bottas W08-asáén fog alapulni. Bár még hónapok vannak vissza a bemutatásig, a 850 millió forintot érő példányok többsége már elkelt.

Újabb részletek derültek ki a Mercedes új közúti projektjéről, melynek érkezését januárban jelentették be. A nürburgringi 24 óráson árultak el néhány információt a hiperautó hajtásláncáról, melyet modell formájában is megmutattak. A jármű szíve a V6-os hibrid turbómotor lesz, amely a 2017-es Mercedes W08 erőforrásán alapul. Bár fordulatszámát 11 000-ben korlátozzák, az erőforrás ugyanúgy 1000 lóerőt tud majd leadni, mint a Formula-1-es (ebből a benzinmotor 750 lóerőért felel).



Ugyanúgy a hajtláslánc része a hátsó tengely fékezési energiáját visszanyerő MGU-K, valamint a turbó hőjét felhasználó MGU-H, melyek 100, valamint 80 kW-tal járulnak hozzá az összteljesítményhez. Különbség azonban a Formula-1-hez képest, hogy az első tengelyhez is két elektromos motor kapcsolódik, így az autó, melynek fejlesztésében Lewis Hamilton személyesen részt vesz, négykerék-meghajtású. A hiperautó hőhatásfoka 43 % lesz, ilyen magas szám példa nélküli az utcai autógyártásban.

Egy másik kardinális kérdés, amelyre szintén válasz érkezett, a jármű ára: az Autocar szaklap szerint 2,4 millió fontot (850 millió forint) kérnek majd érte az érdeklődőktől, akik a 275 példány egyikére akarják tenni a kezüket. A többség egyébként már el is kelt, habár a bemutatásra szeptemberig, a frankfurti autószalonig várni kell.

Ha ismerőseid figyelmébe ajánlanád a cikket, megteheted az alábbi gombokkal: