DIGITÁLIS MAGAZIN Pontállások Versenynaptárak
2024. március 29. péntek
Egyéb

Saabnak látszik, de mégsem az

Az egykoron sikeres svéd autómárka hatalmas zuhanást élt meg. A gyárat a kudarcos időszaka után megvásárolta a General Motors, de sajnos rövid időszak után megvált tőle, és a holland Spyker vette meg, ahol a rossz döntések egész sorát követően végül kínai tulajdonba került.

A tervek szerint Youngman autógyár és a Pang Da autókereskedelmi cég elektromos autókat szeretett volna a készíteni a svéd technológiák hasznosításával a hazai piacok igényeinek megfelelően. Miután a próbálkozások nem hozták meg az elvárt eredményeket, újabb értékesítés következett, majd a török állami befektetők vásárolták meg – ha minden igaz jutányos áron - a márka egyik termékét, a 9-3-ast.

torok saab



A törökök kihangsúlyozták, hogy csak a technológiákat vásárolták meg, nem a márkanevet. Ez azt jelenti, hogy az autó egy törökös svéd gépezet lesz, alapvetően török műszaki tartalommal. Vagy mégsem? A fejlesztésbe ugyanis belevonták a korábbi tulajdonos szakembereit is, hiszen valamivel több a tapasztalatuk az autóépítésben, mint turbános testvéreinknek. A munkálatok tehát már meg is kezdődtek és a gőzerővel folytatott fejlesztések első eredményei már meg is vannak: a korábbi 9-3-as vonásait egy kissé amerikai stílusú frontmaszkkal ötvözték, persze összesen három féle változatban, hogy a befektetőknek mégis legyen miből választania. A részletekről persze semmit nem tudni, így csak reménykedni lehet, hogy azért az ízlésvilág azért még belefér a klasszikus és a humoros közé. Végül is a szép egy tág fogalom, ahogy a jó is. Minden csak viszonyítás kérdése…

Ha ismerőseid figyelmébe ajánlanád a cikket, megteheted az alábbi gombokkal: