DIGITÁLIS MAGAZIN Pontállások Versenynaptárak
2024. szeptember 30. hétfő
Egyéb

Gyűrűző botrány - magyar per a Volkswagen ellen

A Volkswagen botránya láthatóan tovább gyűrűzik, és már a járműflotta üzemeltetőket is elérte. Az elsőre furcsán hangzó kijelentés mögött az a tény áll, hogy az emissziós botránnyal érintett autók igen komoly veszteséggel értékesíthetők.

Ez pedig nem csak a magáncégek, de az állami intézmények járműparkját is komolyan érintheti. A korosabb járműflották esetén ez tény hatalmas kiesést okozhat, és éppen ez volt az oka annak, hogy egy magánbefektető képviseletében beadták a keresetet a Fővárosi Törvényszéken a gyártó cég ellen.

vw logo



A perben elsődlegesen a joghatóság megítélése lenne a kiemelt feladat, emellett annak elbírálása, hogy az ügyben jogosult-e a hazai bíróság az emissziós magatartás és a részvényárfolyam veszteség közötti okozati összefüggés elbírálására. Pontosan meg kell azt is állapítani, mekkora a bekövetkezett kár mértéke, valamint azt, hogy a hazai magánbefektetők kárigényét a hazai bíróság jogosult-e elbírálni, hiszen a gyártó cég német. Fontos kérdés lesz az is, hogy az emissziós probléma és a részárfolyam veszteség között van e okozati összefüggés, mert ha igen, az további bírság kiszabását indokolhatja. De komoly feladat annak megállapítása is, hogy mekkora a kár mértéke és melyek a bekövetkezés pontos körülményei. A feltett kérdések száma tehát meglehetősen sok, emiatt az ügy nagy valószínűséggel igencsak elhúzódik majd. 

Ha ismerőseid figyelmébe ajánlanád a cikket, megteheted az alábbi gombokkal: