DIGITÁLIS MAGAZIN Pontállások Versenynaptárak
2024. május 18. szombat
Egyéb

Gyűrűző VW botrány - Winterkorn lemondott, Müller az új elnök

A világ egyik legnagyobb autóipari csoportja, a Volkswagen minden eddiginél nagyobb zuhanását éli át. A 68 éves Martin Winterkorn egy nappal az után, hogy maradásáról és terveiről beszélt, lemondott tisztségéről.

A döntés mögött az áll, hogy az Egyesült Államok Környezetvédelmi Ügynöksége (EPA) azzal vádolta meg a céget, hogy olyan szoftvert telepítettek 482 ezer dízelmotoros autóba, melynek segítségével – laboratóriumi körülmények között – teljesíthetők az európainál szigorúbb környezetvédelmi előírások. Mivel minden egyes szabálysértés több mint 37 ezer dolláros büntetést von maga után, az értékesített darabszámra kiszabható bírság összege a 18 milliárd dollárt is elérheti. Az amerikai kijelentést követően már több európai ország minisztériuma is vizsgálatot rendelt el, hogy történt-e hasonló szabályszegés az öreg kontinensen is.

Martin Winterkorn



A botrány a gépjárművek környezetvédelmi norma vizsgálatát is érintheti, hiszen az Európai Autógyártók Szövetsége kijelentette, támogatna egy olyan eljárás kidolgozását, mely a laboratóriumi helyett normál üzemmódban mérné a járművek emissziós értékeit.

A Volkswagen csoport Martin Winterkorn döntését követően azonnali hatállyal kinevezte Matthias Müllert a Volkswagen AG igazgatóságának elnöki posztjára.

Matthias Müller

Matthias Müller kijelentette: „Legsürgetőbb feladatom a Volkswagen-csoport iránti bizalom helyreállítása – a kíméletlen feltárás és maximális átláthatóság révén, de azáltal is, hogy a jelenlegi helyzetből levonjuk a megfelelő következtetéseket. Irányításom alatt a Volkswagen mindent megtesz majd azért, hogy az egész iparág legszigorúbb Compliance- és Governance- előírásait fejlessze ki és alkalmazza. Ha mindebben sikerrel járunk, akkor innovációs ereje, erős márkái és mindenek előtt hozzáértő és erősen motivált csapata révén a Volkswagen-csoportnak megvan az esélye, hogy hosszútávon megerősödve jöjjön ki ebből a válságból.” 

 

Ha ismerőseid figyelmébe ajánlanád a cikket, megteheted az alábbi gombokkal: