DIGITÁLIS MAGAZIN Pontállások Versenynaptárak
2024. május 18. szombat
Egyéb

Itt a tavasz: felelősen a kormány mögött

Az emelkedő hőmérséklet, az egyre hosszabban előbújó nap pozitív élettani hatását mindenki ismeri, azonban a közérzetjavulás hatására felszabadultabbá, sajnos a legtöbb esetben figyelmetlenebbé és meggondolatlanabbá is vállnak az autósok. Erre felkészítve, a Hertz a Magyar Autóklub pályáján egy egyedi vezetéstechnikai tréninget biztosított a partnerei számára.

A statisztikák arról tanúskodnak, hogy a balesetek száma a jó idő érkezésével sem csökken számottevően. „Tévhit, hogy tavasszal könnyebb vezetni, mint télen. Kétségkívül más, azonban ekkor is számos olyan körülménnyel szembesülhet az autós, ami a veszélyfaktort növeli, gondoljunk csak a tavaszi fáradtságból adódó reakcióidő növekedésre” – hangsúlyozta Kapitány Tibor, a Magyar Autóklub közlekedésbiztonsági tanácsadója az egyedi vezetéstechnikai tréningen.

Vezetéstechnikai tréning esőben 



A szakember a reflexek lassulása mellett arra is felhívta a figyelmet, hogy néhány perc leforgása alatt a vakító napsütést intenzív esőzés válthatja fel, és akkor azonnal alkalmazkodnia kell a vezetőnek a látási viszonyok romlásához, a csúszós útpályákhoz. Ezek külső tényezők, azonban a megfelelő féktávolság és sebesség megválasztásával csökkenthető a kockázat.

„Sajnos még ma is a sebességtúllépés az egyik leggyakoribb forrása a legtöbb közúti balesetnek, valamint tavasszal a KRESZ-t nem ismerő vagy nem betartó gyalogosokra, kerékpárosokra és motorosok is kiemelten figyelni kell. Nagyon fontos, hogy a sofőrök fejben felkészüljenek a tavaszi átállásra, ezért is szerveztük meg ezt a szakmai programot, amelyet a jövőben is folytatni kívánunk” – mondta Vörös Balázs, a Hertz vezető munkatársa.

„Természetesen az autók fizikai átállítása is nélkülözhetetlen. Szakmabeliként megerősíthetem, hogy milyen sokat jelent biztonsági szempontból, ha az évszaknak megfelelően felkészített autó vesz részt a közlekedésben” – tette hozzá.

A Hertz-nél a legmagasabb biztonsági sztenderdeknek megfelelően készítik fel a teljes autóflottát; így kellene minden felelős autótulajdonosnak tennie. Tavasszal, a műszaki állapot vizsgálatakor az a minimum, hogy amikor a hőmérséklet már tartósan 7 °C felé emelkedik, az autósoknak a téli gumikat a nyári abroncsokra kell cserélniük, továbbá az ablaktörlő lapátok és folyadékszintek (motorolaj, fékfolyadék, hűtőfolyadék, ablakmosó folyadék) ellenőrzése is elengedhetetlen.

Ha ismerőseid figyelmébe ajánlanád a cikket, megteheted az alábbi gombokkal: