DIGITÁLIS MAGAZIN Pontállások Versenynaptárak
2024. szeptember 22. vasárnap
Egyéb

LF-C2: A jövő stílusa a Lexustól

A Lexus a 2014-es Los Angeles-i Autókiállításon mutatta be LF-C2 tanulmányautóját. Az LF-C2 koncepció egy tanulmány jármű, amely egy 2+2-üléses nyitott sportautóban öltött testet, bemutatva a Lexus márka legfontosabb jövőbeni stílusjegyeit, valamint merész stílusirányzatát.

Az LF-C2 luxuskivitelű Grand Touring-koncepciót a japán márka vezetés iránti szenvedélye inspirálta.

lexus_lf-c2_04_geneva_ms_2015_resize



Az LF-C2 koncepció eredménye egy igazán stílusos 2+2-üléses jármű, amelynek ötlete egy letisztult és egyszerű sportkupéból ered. Ahogy egy nyitott sportautóhoz illik, az LF-C2 koncepció a sportjárművek teljesítményét ötvözi a cabrio autók vezetési élményével.

Az LF-C2 külső formatervezésében szembeötlő, ahogy az eltérő felületi alakzatok a fények különböző játékával kapcsolódnak egymáshoz. A formatervezők különleges éleket, sík felületeket és görbületeket alkalmaztak, amelynek köszönhetően az LF-C2 különböző nézőpontokból, illetve eltérő fényviszonyok mellett más és más karaktereit mutatja meg. A Lexus többrétegű fényezési eljárásával párosulva a jármű a nyitott luxus GT-k megdöbbentő és haladó szellemű újrafogalmazását öntötte különleges formába.

Az aranysárga tónus egy többrétegű festési eljárásnak köszönhető. Az első, alapozó rétegre egy ezüstszínű bevonatot fújtak, az erre felhordott, és ezt visszatükröző sárga réteg pedig a ragyogó csillogást biztosítja. A fényezést egy felső, záró réteg teszi teljessé.

“Ösztönösen vonz és inspirál minket minden, ami képes megragadni a fény szépségét. Ha valamit a megfelelő, ám egyedi megvilágításba helyezel, az emberek úgy látják majd azt, mint korábban soha” – hangsúlyozta Yasuo Kajino, az LF-C2-t megalkotó Lexus Formatervezési Divíziójának vezető formatervezője.

lexus_lf-c2_05_geneva_ms_2015_resize

A tanulmánymodell orrát a Lexusra jellemző, orsó formájú hűtőrács kísérleti változata emeli ki. A hűtőrács jól illusztrálja a Lexus magas szintű szakértelmét; egy kifinomult, fonott hálót formáz, amely különböző nézőpontból és eltérő fényviszonyok mellett változó megjelenést biztosít. Mindezt a Lexus sportautóira jellemző háromszög-alakú LED-fényszórók fogják közre, mellettük a stílusos irányjelzőkkel, amely egyben az LF-C2 A-oszlophoz vezető hullámának és az autó övvonalának is kiindulópontja.

Az övvonal végigível a jármű nyílalakú karosszériáján egészen a lerövidített hátsó csomagtartóig. Az elülső lökhárítón található szélső nyílásokon át egyfelől folyamatos friss levegő jut a fékberendezésekhez, de a teljes karosszérián átfutó légáramlat egyben az autó orrát is stabilan tartja még nagy haladási sebességnél is.

Az LF-C2 formáját egy a tanulmány elülső ütközőitől egészen a meredeken hajlított A-oszlopig tartó ív is meghatározza. Az oldalküszöbben kialakított kisméretű nyílások a hátsó fékekhez irányítják a levegőt, ami a ventillátor-szerű hátsó diffúzorokon át áramlik ki. Az autó hátuljának meghatározó eleme a Lexus tripla L-t formázó hátsó lámpája, valamint a kipufogó rendszer krómozott, négyszögletes kivezetése, amely egy igazán határozott, szemkápráztató kipufogó dizájnt jelent. A tanulmánymodell impozáns megjelenését erősítik az öt küllővel készült (a küllők közepénél kettéváló) 20-hüvelykes mattfényű keréktárcsák.

Az autó belső terébe pillantva, szembeötlő az LF-C2 fényűző és tágas utastere, amely hibátlanul illeszkedik a sportos eleganciát sugárzó külsőhöz. A külső formaterv különleges hangulata az utastérben is folytatódik, mivel a jármű központi konzolja a hátsó csomagtartóból indulva egészen a műszerfalig végigfut az utastérben. A műszerfal formatervezése a funkcionális egyszerűség jegyében egyszerre vonzó, mégis lényegretörő.

Az alsó nagyfelbontású monitor a központi konzolon elhelyezett érintőpad (Remote Touchpad) segítségével vezérelhető, míg a középső légbefúvó előtt klasszikus stílusú, analóg óra található. A vékony, bőrborítású kormány, akárcsak az ezt kiegészítő ülések is azt sugallják, hogy az LF-C2 a vérbeli pilóták autója.

lexus_lf-c2_10_geneva_ms_2015_resize

A tanulmánymodell belső terének dizájnerei az erőt és egyszerűséget sugárzó kiegyensúlyozott légkört igyekeztek hangsúlyozni, amely jól harmonizál főbb érzékeinkkel. A szürkésfehér bőrhuzat puhasága vonzza az érintést, az élmény a belső térben az ajtókban elhelyezett – az ablakok alatt végigfutó – LED fényekkel egészül ki. Az LF-C2 csábító utastere a nyitott kialakítás izgalmát ígéri egy igazán látványos roadsterben, amelyhez jó adag Lexus-féle fényűzés párosul.

Ha ismerőseid figyelmébe ajánlanád a cikket, megteheted az alábbi gombokkal: