DIGITÁLIS MAGAZIN Pontállások Versenynaptárak
2024. április 26. péntek
Egyéb

Miért nincs az évkönyvekben a szezon vége?

December 1-től kapható a Száguldás és cirkusz 2021 és Autósport évkönyv 2021 a könyvesboltokban. Hogy miképpen sikerült ilyen gyorsnak lennünk és miért nem szerepel bennük a szezon vége?

Elmagyarázzuk, mert sokan nem értik, de emiatt senkire nem haragszunk, hiszen nem ismerheti minden F1-rajongó a könyvkiadás rejtelmeit:

- December 12., az utolsó idei F1-es futam után jellemzően nem készítenek könyvet a nyomdák, így legközelebb január végére kerülhetne a kötet a boltok polcaira.

- Ha mégis nyomtana valaki, a tíznapos átfutási időt belekalkulálva karácsony előtt készülne el egy nappal, amikor már esze ágában sem lenne egyetlen terjesztőnek sem átvenni a termékeket, ők december első napjaiban leengedik a rolót (sőt igazából már augusztusban szerződni kell velük).

- Ha mégis sikerülne pár példányt kipasszírozni a nyomdából, nem volna, aki eljuttassa karácsonyig a megrendelőknek, hiszen addigra minden csomagküldő bezár.

- Hogy miért ragaszkodunk annyira a karácsonyi dátumhoz? Mert a karácsonyi könyvpiac november végétől december 20-ig tart, ekkor adják el az összes magyar kötet 60-70%-át (!!!), sem előtte, sem utána nem vásárolnak nagyobb mennyiségben ilyesmit az emberek, ami azt jelenti, hogy irtózatos ráfizetés lenne ebbe belevágni.



 - Egyeztettünk a szakmával hazai és nemzetközi fronton, a legfelső szinteken, és mindannyian támogatólag léptek fel a kiadvány kompromisszumos megjelenési idejével kapcsolatban. 

- Nem igaz, hogy kimarad a könyvből a szezonzáró versenyek közül bármennyi, hiszen az utolsó futamokat mindig megtalálja minden vevő a következő esztendő szezonösszefoglalójában (lásd a mostani kötetet, amely a tavaly év végével kezdődik).

- Ha akad olyan szurkoló, aki nem tud addig várni, év végén elkészítjük pdf-formátumban a versenybeszámolókat és ingyenesen letölthetővé-hozzáférhetővé tesszük a Formula.hu weboldalán.

Reméljük, így már érthetőbb a „korai” megjelenés! És az is világossá vált, hogy jövőre a november 20-i szezonzáró sikítva már bele fog férni a könyvzártába…

Ha ismerőseid figyelmébe ajánlanád a cikket, megteheted az alábbi gombokkal: