DIGITÁLIS MAGAZIN Pontállások Versenynaptárak
2024. február 28. szerda
Egyéb

Molnár Martin célkeresztjében az F1

Molnár Martin 2023-ban pályafutása legnagyobb lépését tette meg azáltal, hogy gokartos sikerei után formulaautóba ült, és megkezdte felkészülését az autóversenyzői karrierjére.

A rövid téli szünet után a 15 esztendős versenyző bombaformában kezdte meg a gokartos szezont: első magyar versenyzőként megnyerte a Lonatóban megrendezett 29. Winter Cup versenyhétvégét, majd egy hétre rá 2. helyet szerzett a WSK Champions Cup alkalmával. Mindkét fordulóban a felnőttek, vagyis az OK kategória mezőnyében állt rajthoz.

Gyors sikerei következtében Martin az élen nyitott az FIA idén bevezetett gokartos világranglistáján, és bár a tavasz és a nyár eleje viszontagságos hétvégéket is hozott, az élmezőnyben maradt addig, amíg családjával és menedzsmentjével úgy döntöttek, hogy a formulaautós felkészülésre fordítják a figyelmüket.

molnar-martinEredményeinek és szorgalmának köszönhetően Martin bekerült a Hungarian Motorsport Academy második támogatási körébe is, valamint abban a megtiszteltetésben volt része, hogy egyetlen magyar versenyzőként beválogatták a Richard Mille Young Talent Academy nyolcfős tehetségkutatójára, amelynek részeként Navarrában autóversenyzőként is megmérethette magát.

A tehetségkutatóra való felkészülés mellett Martin egyre intenzívebb edzésbe kezdett a jövő évi Formula–4-es bemutatkozás érdekében. A gokartozás után az autóvezetés teljesen más izomcsoportokat vesz igénybe, ezért a 321 Perform és a Fit4Race szakembereivel közösen napról napra egyre keményebben edzett, hogy maximálisan helytálljon a tesztnapok során.

molnar-martin-2

A 2023-as tesztprogram során Martin négy országban, Pirelli és Hankook gumikkal egyaránt gyakorolt előző generációs és új F4-es autóval is a Motorsport Talent Management sportszakmai vezetője, Kiss Pál Tamás irányítása alatt. A sokat látott szakember kemény próbatételek elé állította Martint azért, hogy jövőre bármerre is vezet az útja, önállóan is megállja a helyét a versenypályákon.

A versenyek után és a tesztelések szünetében arra is lehetőség nyílt, hogy Martin egyre nagyobb tapasztalatot szerezzen a pilótákra váró médiaszereplések terén is. Az év elején az F1-es Williams csapat versenyzője, Alexander Albon és a Formula–E-ből ismert Nick Cassidy meglátogatta az Energy Corse Racing Karts istállót, és Martin kapta a megtisztelő feladatot, hogy segítsen a rutinos pilótáknak visszaszokni a gokartozás világába.

molnar-martin-3

A versenyprogramja idén lehetővé tette azt is, hogy a Hungaroring jóvoltából pénteken kilátogathasson az F1-es Magyar Nagydíjra is, ahol a szabadedzések során betekinthetett az Alfa Romeo, a Red Bull Racing és a Scuderia Alpha Tauri munkájába is, sőt a Red Bull híres Energy Stationjében még kedvenc versenyzőjét, Max Verstappent is elkaphatta egy közös fényképre.

Mindezek tovább táplálják Martin tettvágyát, hogy a gokartozás csúcskategóriái után az autósport kíméletlen közegében is felvegye a harcot a legjobbakkal és folytassa útját a gyorsasági autóversenyzés valamelyik elit kategóriája, akár éppen a hőn áhított Formula–1 felé.

Megjelent a Száguldás és cirkusz F1-es című szezonösszefoglaló album, valamint falinaptárunk, amelyek webshopunkban most nagy kedvezménnyel vásárolhatóak meg!

Ha ismerőseid figyelmébe ajánlanád a cikket, megteheted az alábbi gombokkal: