DIGITÁLIS MAGAZIN Pontállások Versenynaptárak
2024. április 18. csütörtök
Egyéb

Jól szerepeltek a magyarok az Autósport Játékokon

Nyolcból öt kategóriában top10-es eredményt értek el a magyarok a Motorsport Gamesen - az ötödikként záró László Martin, Berendi Dávid ralis párosé a legjobb eredmény.

Nyolcból öt kategóriában az első 10 között zártak a magyar indulók a vasárnap véget ért FIA Motorsport Gamesen, azaz az autósport olimpiáján, melyet 2019 után másodszor rendeztek meg, a házigazda pedig ezúttal a Paul Ricard versenypálya és környéke volt Franciaországban.

A grandiózus, valóban olimpiai hangulatú eseményen 72 ország 463 versenyzője mérte össze a tudását 17 különböző kategóriában. Az éremtáblázat élén az olaszok végeztek, megelőzve a házigazda franciákat, illetve a harmadikként záró belgákat.

A magyar versenyzők közül a legelőkelőbb helyen a László Martin, Berendi Dávid ralis páros végzett, ők a Rally2 géposztályban ötödikek lettek, de szinte végig harcban voltak a bronzérmet jelentő harmadik pozícióért.



Gokart szlalomban Szabó Ádám és Horn Lilla képviselte a magyar színeket a 20 ország versenyzőit felvonultató mezőnyben, és mindketten remekül helyt álltak, a negyeddöntőben azonban alulmaradtak a későbbi győztes németekkel szemben, és a hatodik helyen végeztek.

Szlalomban Bognár Martin és Deák Tünde volt érdekelt Magyarország képviseletében, és a páros remekül kezdett, a szabadedzéseken az élmezőnyben volt, aztán viszont a negyeddöntőben nem bírt a georgiai párossal és hetedikként zárt. A géposztályban 25 nemzet kettőse állt rajthoz.

A gokartosok sprintversenyében Juráncsik Balázs volt a magyar induló a 31 ország versenyzőiből álló mezőnyben, melyben végig remekül teljesített, a döntőt pedig az előkelő nyolcadik pozícióban zárta.

A cross car junior kategóriában, vagyis autókrosszban Csuti Kristóf képviselte Magyarországot, és napról napra egyre jobb teljesítményt nyújtva végül ő is top10-es eredményt ért el, miután éppen csak lecsúszott a döntőbe jutásról, ahol a legjobb nyolc versenyző küzdhetett az érmekért. Csuti az elődöntőben ugyan kiesett, de a teljes eredménysort tekintve kilencedikként fejezte be a viadalt.

A Forma-4-esek között Kovács Zénó a 17., driftben Utasi Péter a 18., e-sportban, azaz a szimulátorosok között pedig Artzt Kristóf a 39. helyen végzett.

 

„A beérkezett pályázatokat megvizsgálva, néhány hónap leforgása alatt állítottuk össze az utazók névsorát, és nyugodtan mondhatom, hogy fantasztikus, ígéretes csapat jött össze, melynek tagjaival öröm volt átélni a Motorsport Games minden pillanatát. Azzal, hogy öt kategóriában is top10-es eredményt értünk el, jelentősen túlteljesítettük az első, 2019-es Motorsport Games-en elért eredményeinket. Számunkra, akik a helyszínen élték át és szurkolták végig a magyarok szereplését, örök emlék marad ez a hét, a versenyek mindegyikén együtt örültünk és együtt szomorkodtunk. Köszönöm a résztvevőknek, valamint a szülőknek, és köszönöm a szerelőknek is, akik végig segítették a versenyzőket. Köszönet jár a helyszínen és az itthon dolgozó kollégáimnak és az önkénteseknek, hogy hatalmas munkával segítették a magyar csapat sikeres szereplését. Felemelő érzés és büszkeség volt magyarnak lenni ezen a hétvégén Franciaországban” – mondta Oláh Gyárfás, az MNASZ elnöke.

A második alkalommal megrendezett Motorsport Games az első eseményhez hasonló módon záróünnepséggel fejeződött be vasárnap este, ahol az is biztossá vált, hogy a következő autósport olimpiát 2024-ben rendezik, a rendezvény házigazdája pedig a spanyolországi Valencia lesz.

Ha ismerőseid figyelmébe ajánlanád a cikket, megteheted az alábbi gombokkal: