Steward
Strommer Benjamin
DIGITÁLIS MAGAZIN Pontállások Versenynaptárak JOHNNYBET
2022. október 1. szombat
Egyéb

Hideg Ádám második lett az FIA gokart-világbajnokságon

A magyar gokartsport legnagyobb sikerét érte el Hideg Ádám a sarnói FIA gokart-világbajnokság OKJ kategóriájában, ahol hatalmas küzdelemben szerezte meg a második helyet. A HUMDA Academy 14 éves versenyzője ezzel az első magyar lett, aki FIA gokart-világbajnokságon dobogóra állhatott.

Pályafutása legnagyobb sikerét aratta Hideg Ádám az olaszországi Sarnóban rendezett FIA gokart-világbajnokságon. A Sodikart gyári versenyzője a 109 fős OKJ mezőnyben az ötödik helyen jutott döntőbe.

Itt parádés rajttal már az első körben a második helyre jött fel, majd körökön keresztül vezette a világbajnokság döntőjét. Parázs küzdelem alakult ki a 17 körös döntőben, amely során Ádám az ötödik helyig esett vissza, majd újra felküzdötte magát a másodikra.

_Hideg_Adam_FIA_gokart_vb_2022_UM5_7708Nemcsak a magyar gokartsport számára volt ez a legjobb eredmény, hanem Ádám csapata, a világ egyik legnagyobb gokartgyártójának, a Sodikartnak is ez volt az első világbajnoki dobogója OKJ kategóriában. 

„Nagyon jó futam volt, rengetegen gratuláltak, de még most sem tudom felfogni, hogy mi történt velem” – mondta az újdonsült világbajnoki második helyezett, Hideg Ádám. „Szerencsésen rajtoltam, így már az 1-es kanyarban második voltam.”

„Kemény csata volt az élen, egy pillanatra elvesztettem a második helyet, de aztán kettőt is előztem és körökön keresztül vezettem a vb döntőt. Arra emlékszem, hogy hátranéztem és azt láttam, hogy az egész vb-mezőny mögöttem jön.”

„Ilyen helyzetben egyet tehetsz, mész előre, ahogyan csak tudsz, és nem veszítesz időt a védekezéssel. Én is ezt tettem, de aztán többen is megelőztek, és visszaestem az ötödik helyre. Szorosan rajtuk maradtam és két versenyzőnek is sikerült aláfordulnom, majd megelőztem a másodikat is. Szerettem volna utolérni az elsőt és visszavenni a pozíciómat, de erre már nem volt elég kör, így második lettem.”

_Hideg_Adam_FIA_gokart_vb_2022_NI5_3940

„Nagyon örülök a világbajnoki második helyezésnek, óriási eredmény ez számomra. A szerelőm, Francesco egy olyan vagány srác, amilyennel még nem nagyon találkoztam, de még ő is elsírta magát. A Sodikartnál is nagyon örültek, ez volt a gyár első dobogója OKJ-ben.“

De nemcsak Francesco könnyezte meg a világbajnoki ezüstöt, hanem Ádám családja is, élükön a többszörös rallybajnok édesapjával, Hideg Krisztiánnal.

„Amíg vezette a vb-döntőt, kétszer állt meg a szívem” – nevetett a büszke apuka.  „Nagyon profin versenyzett egész hétvége alatt. Tegnap találkoztunk először a Sodikart gyár igazgatójával, aki mondta, hogy nagyon jó Ádám tempója, nagyon tetszik neki a higgadtsága, de holnap, a döntőben válik el, hogy a megnövekedett nyomás alatt mennyire tud helytállni. Hát azt hiszem, megmutatta. Amikor visszaesett az ötödik helyre, akkor is higgadt maradt.”

„Nagyon nagy köszönet a HUMDA Academynek, akik jelentősen hozzájárultak ahhoz, hogy Ádám idáig eljutott, és Ferencz Krisztián, coachnak, aki felkészítette a vb-re és elhitette vele, hogy meg tudja csinálni. Nagyon büszkék vagyunk Ádám teljesítményére. Elérte, hogy hétfőn ne kelljen suliba mennie, csak kedden kezdi a gimnáziumot.“

_Hideg_Adam_FIA_gokart_vb_2022_Z62_9783

Hideg Ádám, OKJ eredménye, FIA gokart világbajnokság, Sarno (Olaszország), 2022. szeptember 16–18.:

Résztvevők: 109

Időmérő csoport: 3.

Időmérő: 12.

CD előfutam: 2. 

DE előfutam: 2. 

DF előfutam: 3. 

AD előfutam: 5. 

DG előfutam: 4. 

BD előfutam: 3. 

Előfutamok összesített: 7.

Szuperfutam A: 7. 

Döntő: 2. 

A gokartsportban több sorozat létezik és több világdöntőt szerveznek, azonban hivatalos világbajnokság csak egy van, az FIA gokart világbajnokság, amelyet 1964 óta írnak ki a direkthajtású gokartok számára.

Hideg Ádám az egyik legnagyobb magyar autósportos múltra visszatekintő család tagja: nagypapája, Hideg János kétszer is abszolút magyar bajnoki címet nyert raliban; édesapja, Hideg Krisztián pedig háromszor nyert horvát bajnokságot, kétszer pedig Mitropa Kupát, de volt többek között magyar N csoportos bajnok és abszolút második helyezett az osztrák bajnokságban is. Hideg Ádám kilencéves korában kezdett gokartozni. Már a Mini kategóriában is a profi bajnokságokban, a WSK-ban, az Európa-bajnokságon és annak társrendezvényén, a Champions of the Future-ön indult. 2021-ben váltott OKJ kategóriára, tavaly a világbajnokság előtt sérült meg a karja, ami miatt ki kellett hagynia a vb-t. Idén az eredményei alapján hívták meg a világ egyik legnagyobb gokartgyártójának, a Sodikartnak a gyári csapatába. 

Ha ismerőseid figyelmébe ajánlanád a cikket, megteheted az alábbi gombokkal: