DIGITÁLIS MAGAZIN Pontállások Versenynaptárak
2024. április 26. péntek
Egyéb

Formula-1-es dömping Goodwoodban

A legtöbb Goodwoodra ellátogató néző a jelenlegi Formula-1-es autókra és versenyzőikre kíváncsi, viszont ez az esemény olyan, mint egy múzeumi osztálykirándulás, betekintést nyújtva a motorsport gyökereibe és színes múltjába.

good-f1-1



Olyan régi Formula-1-es autókban lehetett gyönyörködni, mint a Connaught, Cooper, BRM, Lotus, Shadow, Renault Turbo, Alfa Romeo Turbo és Toleman/Benetton. Az idén elhunyt „száguldó fogorvos”, Tony Brooks Connaught-ja mellett foglalt helyet Graham Hill világbajnok BRM-je, amelyet fia, Damon Hill vezetett a hétvégén. A Classic Team Lotus néven üzemelő legendás F1-csapat Jim Clarkkal érte el első bajnoki címét és a norfolki csapat a skót legenda autóival érkezett, sőt Nigel Mansell az egyik ex-Clark-autóba is belepattant a hétvége folyamán. Az olaszok által „Il Leone”-nek becézett angol F1-es pilóta két évig a maranellóiaknak is vezetett és bizony nosztalgia-dömping volt ezen a hétvégén, amikor egy Ferrari 639-essel felszáguldott a goodwoodi birtokon található domb csúcsára.

good-f1-3

A Zak Brown által vezérelt McLaren hatalmas jelenléttel kürtölte szét, milyen ambíciózus tervekkel rendelkezik. Ennek megfelelően a közelmúlt McLaren F1-es modelljei méltán tekinthettek fel elődeikre, az MP4/1 (1981), MP4/5B (1990) és MP4/10 (1997) betontorpedókra, amelyeket Niki Lauda, Ayrton Senna és Mika Hakkinen vezettek diadalra.

A Williams a Formula-1-beli sikeres korszakát idézte fel Nigel Mansell FW14B-es és Jaques Villeneuve FW19-es autóival, amelyek nemcsak számos látogatót vonzottak, hanem magát a „Brit Oroszlánt” is, aki korhű, 1992-es overállban érkezett a világbajnok győztes „piros 5-össel” való találkozójára.

good-f1-2

Ayrton Senna első Formula-1-es autója, a Toleman-Hart is megtalálható volt a paddockban, Michael Schumacher első teljes szezonos F1-es autója, az 1992-es Benetton-Fordja mellett. Ez utóbbi hamarosan piacra kerül, úgyhogy a nagy Schumi-rajongók kezdhetik feltörni malacperselyüket.

Ha ismerőseid figyelmébe ajánlanád a cikket, megteheted az alábbi gombokkal: