DIGITÁLIS MAGAZIN Pontállások Versenynaptárak
2024. április 25. csütörtök
Egyéb

Bevonták a karlendítő orosz gokartos licenszét

Az orosz szankciók miatt olasz színekben szereplő Artyom Szeverjukin versenyzői engedélyét máris visszavonta az illetékes autóklub: mélységesen elítélték a gokartos megnyilvánulását, akire további szankciók várhatnak.

Hétfőn látott napvilágot az a felvétel, amely a Gokart Európa-bajnokság portimaói versenyén készült: a kategóriáját megnyerő Artyom Szeverjukin az olasz himnusz közben – a versenyző ugyanis az olasz autóklub, az ACI licenszével versenyzett az oroszokra vonatkozó szankciók miatt – karlendítéssel ünnepelt, amelyet követően nagyokat nevetett.

A médiában gyorsan szétterjedő videó rögtön hatalmas felhördülést váltott ki, a Nemzetközi Automobil Szövetség is vizsgálatot indított Szeverjukin ügyében, akit csapata, a Ward Racing közleményben ítélt el. A 15 éves Szeverjukin is megszólalt, állítva, hogy csak a dobogóval szemközt álló családjának integetett.



„Oroszországból származom, a csapatnak és az Oroszországból érkező rokonaimnak mondtam köszönetet. Valaki egy helytelen megnyilvánulást látott benne, de nincs ilyenről szó, csak így köszöntem meg, mivel orosz vagyok” – idézte a Motorsport.com Szeverjukin magyarázatát, amely azonban nem bizonyult meggyőzőnek: az ACI soron kívül összehívott ülésén úgy döntött, visszavonja a gokartos licenszét.

„A gesztus kimondhatatlanul helytelen és elfogadhatatlan volt” – áll az autóklub közleményében. „Szeverjukin nem csupán tiszteletlenséget tanúsított az univerzális értékekkel szemben, melyek mindig minden egyes sportágat inspiráltak, de az emberiességgel, a tisztességgel és a polgári együttéléssel szemben is tiszteletlen volt.” A közlemény hozzátette, az orosz versenyző esetét továbbították a sportbíróságnak, amely további szankciókról dönthet.

Ha ismerőseid figyelmébe ajánlanád a cikket, megteheted az alábbi gombokkal: