DIGITÁLIS MAGAZIN Pontállások Versenynaptárak
2024. április 26. péntek
Egyéb

Tizenöt évre tiltották el a verekedő gokartost

Példát statuált az FIA Luca Corberi ügyében: a Nemzetközi Bíróság az örökös eltiltást is számításba vette, végül 15 éves büntetést szabott ki a Gokart-vb-n őrjöngő olaszra.

A 23 éves Luca Corberi a 2020-as Gokart-világbajnokság döntőjében, Lonatóban – a családja tulajdonában levő pályán – kezdett ámokfutásba: miután kiesett a KZ kategória futamán, lökhárítóját bedobta a pályára, a balesetben érintett Paolo Ippolito elé, majd a versenyt követően a paddockban is megtámadta és fizikailag bántalmazta az ellenfelet, a verekedésben részt vevő apjával. A hatalmas botrányt kiváltó eset után a Nemzetközi Automobil Szövetség példás büntetést ígért, az örökös eltiltás esélyével, Corberi pedig bejelentette, soha többé nem fog versenyezni.

Egy hónappal ezelőtt az FIA Nemzetközi Bíróságán, Párizsban tartották a Corberi ügy tárgyalását, hétfőn pedig kihirdették az ítéletet: 15 éves eltiltást a motorsporttól, amelyben sem versenyzőként, sem FIA-tisztviselőként nem vehet részt.



Így a távoli jövőben elméletileg újra indulhat versenyen. A bíróság mérlegelte az örökös eltiltás lehetőségét is, de végül 15 éves távlat mellett döntött, amely tükrözi az elkövetett vétség súlyát, elrettent és rehabitál is egyszerre.

A védelem több érvet sorakoztatott fel. Egyrészt folyamatban van Corberi ellen az olasz hatóságok vizsgálata is mindkét incidens miatt, ezért az ügyvéd arra hivatkozott, az FIA nem büntetheti meg ugyanazért a vétségért – ez azonban alaptalan, az FIA belső bírósága független az igazságszolgáltatástól.

Érveltek még azzal, hogy Corberi felindulásból cselekedett, amelyhez mások méltánytalan tettei járultak hozzá, a bíróság pedig nem vette figyelembe Ippolito vétkességét az eredeti ütközésben. Egy precedenst is felhoztak az alpesi síelésből, ahol egy sportoló csupán egy versenyre szóló eltiltást kapott riválisa megtámadásáért – ezt is elutasították, mivel teljesen más sportról van szó.

Corberi viselkedése „nagyon negatív képet festett a versenyzőkről, gokartozásról és motorsportról általában” – állapította meg a 15 éves példás büntetést kiszabó FIA.

Ha ismerőseid figyelmébe ajánlanád a cikket, megteheted az alábbi gombokkal: