DIGITÁLIS MAGAZIN Pontállások Versenynaptárak
2024. április 25. csütörtök
Egyéb

Sebész: Nem tudjuk, mi lesz Zanardival

A műtéti beavatkozást végző orvos szerint nem lehet megjósolni, milyen állapotban lesz a súlyos fejsérüléseket szenvedő ex-F1-es, ha felébred. A cél stabilizálni az olasz legenda állapotát.

Péntek este rázta meg a sportvilágot Alex Zanardi balesete, amely során súlyos fej- és arcsérüléseket szenvedett. Az 53 éves olasz versenyzőt kórházba szállították, ahol sikeres háromórás műtétet hajtottak végre rajta, ám a kórház szombati közleménye szerint továbbra is súlyos állapotban van. Szombat este aztán Dr. Giuseppe Olivieri, a Santa Maria alle Scotte Kórház idegsebészeti vezetője is nyilatkozott az ex-F1-es és paralimpiai bajnok helyzetéről:

2014-gt1-svk-zanardi-1



„Alex Zanardi állapota súlyos, de stabil” – idézi a szakembert a Motorsport.com. „Komoly arckoponyasérüléssel, arctöréssel és súlyos homlokcsonttöréssel érkezett ide. A számok jók, ugyanakkor továbbra is nagyon súlyos a helyzet. Nem látjuk, milyen állapotban van neurológiailag, amíg fel nem ébred – ha fel fog ébredni. A súlyos állapot azt jelenti, hogy bele is halhat. A javuláshoz idő kell ezekben az esetekben. Viszont hirtelen válhat rosszabbá az állapota. A műtét a tervek szerint alakult. A kezdeti állapot volt rettenetesen súlyos.”

A következő lépésekről így beszélt az orvos: „Megpróbáljuk stabilizálni a következő egy hétben vagy tíz napban. Aztán ha jól alakulnak a dolgok, akkor felébreszthetjük és újra megvizsgálhatjuk. Ahogy azt a feleségének is elmondtam, ő egy olyan páciens, akit érdemes kezelni. Viszont nem tudom megmondani, hogyan lesz holnap vagy 15 nap múlva, de az meggyőződésem, hogy kezelni kell.”

Sabino Scolletta, a kórház intenzív osztályának (ide szállították át Zanardit a műtét után) vezetője is megerősítette, hogy kiszámíthatatlan, hogy mi fog történni: „A helyzet egyértelműen kritikus az agyi sérüléseket illetően” – nyilatkozta.

Ha ismerőseid figyelmébe ajánlanád a cikket, megteheted az alábbi gombokkal: