DIGITÁLIS MAGAZIN Pontállások Versenynaptárak
2024. április 20. szombat
Egyéb

Fuji tesztről vírustesztre: megfertőződött a korábbi F3-as bajnok

Egykoron a Formula-1-es BMW tesztpilótája is volt az a most 35 éves versenyző, aki pozitív koronavírus-tesztet produkált, miután hazatért Japánból, a Super Formula tesztjéről.

Bátor húzás volt a japán formulaautós csúcssorozattól, hogy március 24-25-én megtartotta előszezoni tesztjét Fujiban, még ha a kapuk zárva is maradtak a nézők előtt. A kétnapos esemény rendben lezajlott, leszámítva, hogy pár nappal később az otthonába, Észtországba visszatérő Marko Asmer jelezte a sorozat felé, hogy koronavírus-fertőzéssel diagnosztizálták.

00003003_632

Marko Asmer (balra) és Christian Klien a BMW Sauber kötelékében 2008-ban


A 35 éves Asmer a Mugen csapat személyzetével volt jelen a Super Formula tesztjén, ugyanis ő a menedzsere és mentora az ott versenyző Red Bull-nevelt honfitársának, Jüri Vipsnek. Maga Asmer már két éve nem versenyez profi szinten, ám 15 évvel ezelőtt még a legígéretesebb európai formulaautós tehetségek között tartották számon. 2007-ben megnyerte a brit Formula-3-as bajnokságot, ezt követően pedig leszerződtette őt a felszállóágban lévő BMW Sauber, akiknek F1-es autóját 2008 végéig öt tesztnap során is vezethette. Egyetlen részleges GP2-es szezonjában azonban gyengélkedett, így végül nem sikerült megragadnia az autósport élvonalában, s karrierje gyorsan hanyatlani kezdett.

Most betegsége miatt került be ismét az autósportos hírekbe, amit viszont saját elmondása szerint enyhe tünetekkel sikerül letudnia. Amikor a napokban az észt Kroonika beszélt vele, már szinte egészségesnek nyilvánította magát. „Igen, szépen gyógyulok. Mindenkinek a legjobbakat kívánom, és maradjatok otthon” – üzente karanténjából az észt exversenyző, aki először enyhe köhögése miatt fordult orvoshoz, de a láz mindvégig elkerülte.

Amint világossá vált számára betegsége, Asmer értesítette a Mugent is, ahol mindenkit tesztnek vetettek alá, aki jelen volt az ominózus eseményen Fujiban, a gyárban pedig leálltak a munkával. Arról egyelőre nem érkezett hír, hogy a csapatban más is megbetegedett volna, mint ahogy az sem biztos, hogy Asmer a pályán szedte össze a fertőzést.

És bár az előszezoni teszt megtartása biztató előjelnek tűnt a Super Formula 2020-as szezonja számára, azóta még egy futamot, az Autopolisra szervezett fordulót is elhalasztották, így jelen állás szerint leghamarabb június 21-én startol a bajnokság a Sportsland SUGO-n.

 

Ha ismerőseid figyelmébe ajánlanád a cikket, megteheted az alábbi gombokkal: