DIGITÁLIS MAGAZIN Pontállások Versenynaptárak
2024. április 25. csütörtök
Egyéb

Mivel pótolhatjuk a teljes foghiányt?

A WHO adatai igen elkeserítőek, miszerint Európában a 65-75 év közötti lakosság egyharmada nem rendelkezik egy saját foggal sem. Ez meglehetősen nagy szám, pedig a teljes foghiány nem csak esztétikai, de életmódbeli problémákat is felvet. Elég, ha csak az emésztésre gondolunk vagy a megfogyatkozó önbizalomra.

Miből lehet választani?

A választás igen sokféle lehet, ami függ az egészségi állapotunktól és a pénztárcánktól egyaránt. A legnépszerűbbek a kivehető fogsor és az implantátumokhoz rögzített verziók. Ha egy saját fogunk sincs, akkor az alábbiak közül lehet választani:

- Hagyományos, kivehető fogsor

- Implantátumokhoz rögzített fogpótlás

- All-on-4 rögzítés

 https-__www.completdent.hu_ - 2020 február - Cikk4



Ha van még néhány épen maradt fog, akkor a teleszkópos rögzítés lehet a jó megoldás. Azt, hogy mi alapján érdemes választani, 4 pontban tudnánk összefoglalni:

- Az egészségi állapot az elsődleges, hiszen ha komolyabb betegségben szenvedünk, akkor az kockázati tényező, hiszen kilökődhet az implantátum. 

- Fontos tudni, hogy mennyi idő múltán szeretnénk használni a pótlást, azaz azonnal vagy hónapok múltán. 

- Meg tudunk barátkozni a kivehető fogsorral? Elég komfortos-e, kellő önbizalommal tudnánk vele élni?

- Az anyagiak is jelentős szerepet játszanak, hiszen nem mindegy, hogy mennyit tudunk rászánni a fogpótlásra. A legolcsóbb a kivehető fogsor, míg a legdrágább az implantátumok beültetése, ami akár milliókra is rúghat.

Melyik pótlás miért jó?

Teljes kivehető fogsor: A leggazdaságosabb és leggyorsabb megoldás, ami tartalmazza az összes, az állkapocsban lévő fogat. Főként azok választják, akiknek az egészségi állapota nem teszi lehetővé, hogy csontbeültetésre vagy implantátum beültetésére kerüljön sor. Esztétikus megoldás, de fontos szempont, hogy lelkileg készen legyél arra, hogy kivehető fogsort használj.

Implantátumos rögzített fogpótlás: Jóval költségesebb, mint az előbbi, de tökéletesen természetes hatást eredményez. Komoly feltételek mellett alkalmazható, azaz jó egészségi állapotban kell lenni hozzá, valamint, ha nem kritérium a mielőbbi használat. A legtöbbször azért is választják ezt, mert nem tudják megszokni a kivehető fogsort. 

All-on-4 fogpótlás: A jelentése, hogy minden fog 4 implantátumon pihen. Labilisabb, mint az előző, mivel összesen 4 implantátum tartja, de tökéletesen hatékony fogpótlási opció. Kissé költséges, de ha mindenképp a rögzített fogpótlás a cél, akkor a legjobb, főként úgy, hogy ha nem megoldható az előbb említett implantátumos rögzítés. 

A teleszkópos fogsor bár nem teljes fogpótlás, hiszen ehhez kell, hogy legyen saját, jó állapotú fogunk, de azért általában jelentős mennyiségű foghiánynál alkalmazzák. 

Amennyiben kicsit bővebben olvasnál a fenti fogpótlásokról, akkor keresd a Completdent oldalát, ahol rengeteg hasznos információ vár minden témakörben, ami a fogakkal kapcsolatos. 

Ha ismerőseid figyelmébe ajánlanád a cikket, megteheted az alábbi gombokkal: