DIGITÁLIS MAGAZIN Pontállások Versenynaptárak
2024. május 8. szerda
Egyéb

Az osztalékbefektetésről kezdőknek

Az osztalékbefektetés Magyarországon is egyre népszerűbb, viszont sokan tájékozatlanul vágnak bele, mert nem rendelkeznek kellő információval a konstrukcióról. Cikkünkben összefoglaljuk a legfontosabb tudnivalókat.

Az osztalékbefektetésről röviden 

Osztalék alatt értjük azt az összeget, amit a részvénytulajdonos kap meg a részvénytársaságtól. A cég vagy vállalat ezt fedezheti a nyereségből, esetleg az eredménytartalékból, és az osztalék mértékét is a vállalat dönti el a törvényi kereteknek megfelelően. Sok befektető számára csalódás, ha a cég úgy dönt, nem fizeti ki az osztalékot, hanem inkább hitelt törleszt, esetleg új beruházásba kezd. A beruházás megtérülésekor azonban nagyobb osztalékkal lehet számolni, amit vagy készpénzben fizetnek ki, vagy újabb részvények átruházásával. 

https-__szendreiadam.hu_ - 2020 január - Cikk3



Háromféle osztalék-kifizetési politikát különböztetünk meg. A stabil osztalékpolitika lényege, hogy mindig egyenlő összeg kerül kifzetésre a vállalat éves bevételétől függetlenül. Az állandó osztalékpolitika esetében egy adott százalékot határoznak meg, míg a változó osztalékpolitika a nyereségtől függ, annak egy bizonyos százalékát juttatják a részvényesek felé, de törekednek az emelkedő osztalék kifizetésére. 

Miért éri meg az osztalékbefektetés? 

Az osztalékbefektetés előnye az alacsony kamatkörnyezet mellett a magasabb hozamok elérése iránti lehetőség. Habár nincs rá garancia, de sok esetben éves, állandó bevétellel lehet számolni, ami hosszú távon növekedik.

Lényeges lehet még az árfolyamnyereség, de ehhez szükséges az átgondolt, személyre szabott portfólió kialakítása. Pozitívum még, hogy osztalékbefektetés esetén nem kell alapkezelési költséget fizetni, ami jelentős összeg megtakarítását jelenti. Szendrei Ádám összefoglaló áttekintésében hasznos tippeket olvashatunk a témában.

Az osztalékbefektetés árnyoldala 

Jól jövedelmező osztalékbefektetéshez nagy tőke szükséges, a portfólió adott esetben 20-30 vállalatot is tartalmazhat különböző országokból és különböző iparágakból, ehhez pedig 10 millió forintos kezdőtőkével kell számolni. Nincs rá garancia, hogy a vállalat mindig nyereséges lesz, előfordulhat, hogy a piacon egyre hátrébb kerül, így az osztalék-kifizetési politika is változik, esetleg nem is kerül kifizetésre, mert a beruházások és hiteltörlesztések mellett dönt a vállalat. Érdemes rászánni az időt a megfelelő portfólió kialakítására, hogy a legnagyobb valószínűséggel legyen jövedelmező a befektetés. 

Ha ismerőseid figyelmébe ajánlanád a cikket, megteheted az alábbi gombokkal: