DIGITÁLIS MAGAZIN Pontállások Versenynaptárak
2024. április 19. péntek
Egyéb

GR Supra GT4: Jövőre már bárki versenyezhet Toyota Suprával

A Toyota sikert sikerre halmozó versenyistállója, a TOYOTA GAZOO Racing bejelentette, hogy 2020-tól elérhetővé teszi az ügyfélcsapatok számára fejlesztett GR Supra GT4 versenyautót. A rajongók világszerte egyre növekvő számban vártak erre a hírre, amióta a márciusi Genfi Autószalonon bemutatkozott a GR Supra GT4 tanulmány, majd júniusban a Nürburgringi 24 órás futamon rajthoz állt a GR Supra.

A gyári csapattal a tavalyi Rally Világbajnokságon (WRC), az idei Hosszútávú Világbajnokságon (WEC) és az idei Dakaron is diadalt arató TOYOTA GAZOO Racing nagyobb figyelmet kíván szentelni az ügyfélmotorsportnak, hogy ezzel lehetővé tegye a világ motorsport-rajongói számára a versenyzést, és az ezen keresztül nyert tapasztalatokat felhasználva hozzájárulhasson a mind jobb autók fejlesztéséhez.

Toyota_Supra_GT4_1



A GR Supra GT4 a TOYOTA GAZOO Racing legelső globális típusának, az idén bemutatott GR Supra kupénak az alapjaira épülő versenyautó, amelyet a Toyota Motorsport GmbH fejleszt és gyárt. A GT4 géposztály a kedvező költségek és az egyszerű csatlakozás miatt világszerte igen népszerű a privát csapatok körében. A GT4-es versenyautók a legkülönfélébb nemzetközi versenyeken vehetnek részt, a japán Super Taikyu szériától az európai GT4 szérián és a nürburgringi VLN Endurance bajnokságon át az USA-ban megrendezett Michelin Pilot Challenge bajnokságig. A GR Supra már jelenleg is versenyez az észak-amerikai NASCAR Xfinity szériában, 2020-tól pedig a japán Super GT GT500 géposztályában is rajthoz áll. A GR Supra GT4 érkezésével a rajongók a világ legkülönbözőbb versenypályáin találkozhatnak majd a GR Suprával.

Toyota_Supra_GT4_8

A GR Supra GT4 fejlesztése során a TOYOTA GAZOO Racing három technikai partnerrel (Akrapovič, Pirelli és Ravenol) dolgozott együtt. Az Akrapovic a motorsport-specifikus kipufogórendszer kifejlesztésében működik közre, a Pirelli az abroncsfejlesztésben dolgozik együtt a vállalattal, míg a Ravenol a kenőanyagokat biztosítja. A GR Supra GT4 részletes adatait – a műszaki információkat, a vételárat, az értékesítési területet és a bevezetés pontos dátumát – az év vége előtt hozza nyilvánosságra a Toyota. 

Toyota_Supra_GT4_2

- Az ügyfélcsapatok (más néven privát csapatok) szériatípusok módosított kivitelét vásárolják meg a gyártótól, és azokkal neveznek be a versenyekre.

- A GT4 az SRO által szabályozott Grand Touring járművekre épülő, sorozatgyártású versenyautók géposztálya; besorolását tekintve közvetlenül a GT3 alatt helyezkedik el.

Toyota GR Supra GT4 előzetes műszaki adatok

Futómű

 

Hosszúság

4460 mm

Szélesség

1855 mm

Magasság

1250 mm

Vázszerkezet

Acél karosszéria nagyszilárdságú bukókerettel

Első diffúzor

Természetes rost kompozit

Hátsó szárny

Természetes rost kompozit

Üzemanyagtartály

Motorsport specifikációjú, gyorstankoló rendszerrel

Vezetőülés

FIA szabvány szerinti versenyülés

Motor és erőátvitel

 

Típus

Soros hathengeres, kettős megfúvású turbófeltöltő

Lökettérfogat

2998 cm3

Erőátvitel

Automata sebességváltó, hátsókerék-hajtás

Kenőanyagok

Ravenol

Kipufogórendszer

Akrapovic

Felfüggesztés, kormánymű és fékrendszer

 

Első felfüggesztés

MacPherson rugóstag

Hátsó felfüggesztés

Multilink

Kormánymű

Elektromos, fogasléces

Abroncsok

Pirelli

Keréktárcsák

Ötlyukú, 11 x 18 colos

Ha ismerőseid figyelmébe ajánlanád a cikket, megteheted az alábbi gombokkal: