DIGITÁLIS MAGAZIN Pontállások Versenynaptárak
2024. április 25. csütörtök
Egyéb

Magyarország is megrendezné az Autósport Játékokat

Az MNASZ elnöke, Oláh Gyárfás által először tudhattunk meg részleteket a Motorsport Világtanács által múlt héten elfogadott újszerű bajnoksággal kapcsolatban, amelynek Magyarország nemcsak résztvevője, de idővel szervezője is lenne.

Az Autósport Játékok néven életre hívott új koncepció az olimpiák szellemiségét tükrözi – a négyévente megrendezendő világjátékokon a technikai sportágak jellegüknél fogva nem vehetnek részt, ezzel az új kezdeményezéssel viszont az FIA létrehozott valami hasonlót a saját szervezetén belül. Idén október 31. és november 3. között Rómában már meg is rendezik az első ilyen eseményt, amelyen saját nemzetük színeiben, érmekért szállnak majd harcba a versenyzők. A Magyar Nemzeti Autósport Szövetség elnöke elsőkézből értesült a hírekről, és már meg is kezdte a szervezkedést annak érdekében, hogy Magyarország is erős csapattal vehessen részt az első megmérettetésen.

flags



„A helyszín a Róma-közeli Vallelunga versenypálya lesz” – kezdte néhány részlet feltárását saját közösségi oldalán Oláh Gyárfás. „A világtanács meghozott döntése értelmében a kiválasztási folyamat az egyes országok nemzeti szövetségeinek a feladata, és mivel kevés az időnk, még ebben a hónapban felállítunk egy szakmai bizottságot, amely kidolgozza az erre vonatkozó koncepciót.”

„Az FIA versenykiírásának értelmében az idei római viadalon hat kategóriában, GT, túraautó, Formula-4, drift, szimulátor, valamint gokart szakágban mérhetik majd össze tudásukat az „autósport-válogatottak”. A jövőben az FIA tervei szerint minden évben más helyszínen kerül sor a versenyre, a szakágak listája pedig szintén változhat, igazítva az aktuális helyszín adottságaihoz.”

Az elnök szerint hamarosan Magyarország is eséllyel pályázhat az Autósport Játékok megrendezésére, köszenhetően a sportban szerzett tapasztalatának, és az autóversenyzés itteni több évtizedes tradíciójának, infrastruktúrájának.

„Magyarország a későbbiekben akár rendezője is lehet egy ilyen nemzetek közötti versenynek. Számos kitételt meg kell vizsgálnunk, de azt gondolom, hogy a feltételeknek nagyrészben megfelel a Hungaroring, és meg fog felelni a tervezés alatt álló nyíregyházi multifunkcionális versenypálya is, így alapvetően nem lesz akadálya annak, hogy a következő években valamikor mi legyünk a házigazdái ennek az eseménynek” – zárta gondolatait Oláh Gyárfás.

Ha ismerőseid figyelmébe ajánlanád a cikket, megteheted az alábbi gombokkal: