DIGITÁLIS MAGAZIN Pontállások Versenynaptárak
2024. április 26. péntek
Egyéb

Zalaegerszegre jön a Roborace

Az építésének első szakaszával elkészült járműipari tesztpályára, a ZalaZONE-ba érkezik az önjáró versenygépeket fejlesztő sorozat első, kísérleti szezonja, ezáltal Magyarország is bekapcsolódik az autóversenyzés legújabb hullámának végkeringésébe.

DP-1



Nemrég beszámoltunk róla, hogy a Roborace „nulladik”, Season Alpha névre keresztelt nyitóévadának öt állomása közé bekerült Magyarország is, az önjáró sorozat által közzétett legújabb videó pedig újabb információcseppeket tartalmaz, hiszen a házigazda országok mellé már helyszíneket is társítottak.

Spanyolország, Monteblanco
Olaszország, Modena
Egyesült Királyság, több helyszín
Magyarország, ZalaZONE
USA, Las Vegas

Magyarországon tehát nem a nemzetközi autóversenyzés szinte egyetlen mozgatórugójának számító Budapest és környéke lesz a célpont, hanem Zala megye a Zalaegerszegtől északra épülő új létesítménnyel. A döntés kézenfekvő, hiszen a ZalaZONE egy olyan ultramodern tesztpálya, amelyet kifejezetten úgy építettek, hogy az önvezető járművek vizsgálataihoz is megfelelő terepet szolgáltasson. A komplexumban rengeteg különféle vonalvezetés és futófelület is használható, így az autó menetdinamikája tesztelhető országúti, valamint kis- és nagysebességű kanyargós szakaszokon, de található itt emelkedő, oválpálya, sőt szándékosan rosszminőségű útfelület is. Még nem készült el az összes útszakasz, ám az építés első üteme  nemrég véget ért, ezzel kapcsolatban készül sajtótájékoztatóra jövő hétfőn a ZalaZONE – amely keretében talán a Roborace érkezését is hivatalosan bejelentik.

A Roborace változatos terepeket és körülményeket ígér első szezonjára: lesznek nappali és sötétedés után zajló események is, amelyek során okos városokat, hegyi szakaszokat, nehéz terepeket és épített versenypályákat is meglátogatnak.

Ha ismerőseid figyelmébe ajánlanád a cikket, megteheted az alábbi gombokkal: