DIGITÁLIS MAGAZIN Pontállások Versenynaptárak
2024. április 20. szombat
Egyéb

Beszüntethetik a motorsportot az Európai Unióban

Komoly következményekkel riogatta az EU tagállamainak motorsportközösségét a világ legnagyobb ezen a területen működő ipari társulása: az F1-től kezdve a nemzeti szériákig az egész piac romba dőlhet.

Az Európai Unió Bírósága még 2014 szeptemberében hozott ítéletet az évek óta húzódó, úgynevezett VNUK-ügyben, melynek következményeként megfogalmazott szabályozás a szövetség mind a 27 tagállamára kihatással lehet. Ennek alapján bárki, aki motorizált szállítóeszközt vesz igénybe, kötelező lesz harmadik féltől származó felelősségbiztosítást kötni járművére, bármilyen területen használja azt. Ebbe minden beletartozik a fűnyírógépektől és a traktoroktól kezdve a versenyre használt együléses vagy szériaautókig az EU országaiban - még az olyan magánkézben lévő helyszíneken is, mint a versenypályák.



Mindez azt is jelenti, hogy a motorsport-eseményeken történő baleseteket úgy kell kezelni, mintha közúton történtek volna, ebből kifolyólag a rendőrség hatáskörébe tartozna minden incidens. A brit székhelyű Motorsport Industry Associaton, a világ legnagyobb motorsportipari társulásának vezérigazgatója, Chris Aylett arra kéri az unión belül motorsporttal foglalkozó munkáltatókat és munkavállalókat, hogy október 20-ig válaszoljanak az ügyben zajló európai uniós konzultációra, ennek elmaradása esetén pedig sötét jövőképet festett az európai autóversenyzés számára.

„Félreértés ne essék, a fenyegetés valós: az egész motorsportot beszüntethetik (az EU tagországaiban)” - idézte a szakembert a Motorsport. „A fellebbezésem védelmezni fogja az állásokat és az ipart. Ha meg szeretnék védeni a munkáikat a motorsportban, biztosra kell menniük azt illetően, hogy a munkaadóik válaszoljanak az október 20-i határidő lejárta előtt. Az EU kínál egy lehetőséget, mely a 3-as opció néven ismert, ahol a biztosítás megszerzéséért történő kérelmük „csak a közúti közlekedésre” vonatkozna. Ha sikerül támogatást szereznünk ennek a lehetőségnek, a motorsport biztonságban lesz majd” - tette hozzá Aylett.

A konzultációra a következő linken lehet válaszolni.

Ha ismerőseid figyelmébe ajánlanád a cikket, megteheted az alábbi gombokkal: