DIGITÁLIS MAGAZIN Pontállások Versenynaptárak
2024. május 4. szombat
Egyéb

Egyre több brazil kerül doppingbotrányba

Az autósportban egyáltalán nem gyakori, hogy valakit illegális szerek használatán érjenek, ám a brazil Stock Car sorozatban egyre több ilyen eset van: egy friss győztes és egy volt IndyCar-versenyző is lebukott.

A Stock Car Brasil az elmúlt években egyre nagyobb népszerűségnek örvend - nem csak az ország fiataljainak és nemzetközi sikereket már elért pilótáinak gyűjtőhelye, hanem egyre több alkalmi vendégszereplőjük is van más nemzetektől. Ám a bajnokság nem csak emiatt vonzza magára a figyelmet, hanem egyre gyakoribb doppingügyei miatt is.

Dppi_06110003_020

Rapfael Matos az IndyCarban szerzett magának hírnevet


A 2009-ben és 2010-ben az IndyCarban versenyző, annak utánpótlás-sorozatait megnyerő Raphael Matos az októberi curitibai hétvégén bukott meg a doppingvizsgálaton, és december 15-én ezért két évre szóló eltiltást kapott a Brazil Autósport Konföderációtól. Azt nem hozták nyilvánosságra, hogy milyen tiltott szert találtak az ellenőrzés során.

Szintén a curitibai hétvégén bukott le a korábban a GP3-ban és a WSR 3.5-ben is szerencsét próbáló Lucas Foresi, akinek tárgyalása majd a jövő évben lesz, de az ő kilátásai sem jók. Foresi ráadásul éppen az ominózus hétvégén szerezte meg első győzelmét a sorozatban.

A mostani két versenyző pedig nem is az első doppingügy a bajnokságban, az elmúlt néhány év során öt másik pilótát is kérdőre vontak hasonló vétség miatt. Köztük volt az egykori F1-es Tarso Marques, valamint az a Marco Gomes, aki ebben az évben az összetettet is megnyerte.  

Ha ismerőseid figyelmébe ajánlanád a cikket, megteheted az alábbi gombokkal: