DIGITÁLIS MAGAZIN Pontállások Versenynaptárak
2024. április 25. csütörtök
Egyéb

Végleg megszűnik a „verstappeni út”

Több jelentős szabálymódosítást is bevezetnek a Formula-3-as Európa-bajnokságban, ami többek közt azt eredményezi, hogy végleg bezárják azt az utat, melyen Max Verstappen az F1-be érkezett.

Bizonyára nagyon sokan kívülről fújják Max Verstappen a gokarttól a Formula-1-ig vezető útját – mindenekelőtt azért, mert a lehető legrövidebb volt. A 2013-ban még a gokartozás világában szereplő holland egy évvel később már a Formula-3 Európa-bajnokságon villogtatta tehetségét, idéntől pedig a királykategória mezőnyét kergeti az őrületbe fantasztikus manővereivel.

verstappen_f3



Nos, ezen az úton immár mindkét kapu bezárult, hiszen miután az már kiderült, hogy egyetlen F3-as szezonnal a háta mögött senki nem juthat az F1-be, most arról is döntést hoztak, hogy az Európa-bajnokság mezőnyébe nem lehet közvetlenül a gokartsportból megérkezni. Ez a döntés főként az idén nyári nagy balesetek miatt született meg, bár azt is hozzá kell tennünk, hogy épp a két, idén a gokartból érkező versenyző egyike, Callum Ilott volt az egyetlen pilóta, aki mind a 33 idei futamon célba ért.

Egy másik módosítás pedig az F3-as „veteránokat” zárja ki a bajnokságból, hiszen mostantól senki nem nevezhet be a sorozat küzdelmeibe, aki már három teljes szezont futott benne. Így tehát az már biztos, hogy a címvédő Felix Rosenqvist, az idén remeklő Antonio Giovinazzi, s a kolumbiai hölgyversenyző, Tatiana Calderon sem indulhat jövőre a szériában.

Ha ismerőseid figyelmébe ajánlanád a cikket, megteheted az alábbi gombokkal: