DIGITÁLIS MAGAZIN Pontállások Versenynaptárak
2024. május 22. szerda
Egyéb

Nagy-Britannia és Ausztrália párbajozik a Red Bull Air Race bajnoki címéért

A győztes mindent visz! - szezonzáró futamához közeledik a 2015-ös Red Bull Air Race gyorsasági műrepülő-világbajnokság. Az október 17-18-ai versenyhétvégén Las Vegas felett dől majd el, hogy a kétszeres címvédő, Paul Bonhomme harmadszorra is diadalmaskodik-e, vagy az ausztrál Matt Hall, aki az egész szezon alatt a brit sarkában járt elnyeri-e első világbajnoki címét.

A 2015-ös szezon végén a tabellát Paul Bonhomme vezeti 67 ponttal, míg Hall 59 ponttal stabilan tartja ezüstérmes pozícióját. A Las Vegas-i futamgyőztes 12 pontot kap, ezért még közel sem borítékolható Bonhomme győzelme, sőt összességében Hall következetesebben versenyzett az idén, ráadásul az ausztrál magabiztosan készül az október 17-18-ai mindet eldöntő hétvégére.

matt_hall



„Nincs vesztenivalóm Las Vegas-ban, kockáztatni fogok! Egész évben egyenletesen jó volt a teljesítményem, de most agresszívebb leszek, mint valaha!” – mondta Hall, akitől az ezüstérmet már nem veheti el senki, hiszen a harmadik helyen álló Hannes Arch-nak mindössze 30 pontja van, így teljes erőbedobással küzd majd a döntőben. Az ausztrál azonban azt is hozzátette, hogy nem elég, ha 100%-ot nyújt, csak akkor van esélye a győzelemre, ha a brit pilóta hibázik.   

Bonhomme immáron hatodszor küzd meg a világbajnoki címért a fináléban, azonban eddig hatból kétszer jött össze a győzelem. 2007-ben Mike Mangold, 2008-ban pedig Hannes Arch vette el a pilótától az aranyérmet az utolsó pillanatban, míg tavaly a dobogó legfelső foka helyett csak a bronzérmes pozícióig jutott Lamb és Arch miatt. Ezért az idei világbajnokság legsikeresebb pilótája realistán áll a Las Vegas-i futamhoz: „A nyolc pontos előny semmi, ezt pillanatok alatt behozzák.” – mondta Bonhomme, aki diadalmenete ellenére egész szezonban nem tudta csökkenteni a különbséget Hall és önmaga közt.

paul_bonhomme

Hall abban az esetben nyerheti meg a Red Bull Air Race világbajnokságot, ha Las Vegas-ban ő nyer, Bonhomme (3 pont) pedig hatodik, vagy annál alacsonyabb helyezést ér el. Akkor is lehet esélye a végső győzelemre, ha másodikként ér célba, ám ez esetben Bonhomme-nak kilencedik (0 pont) vagy annál alacsonyabb helyezést kell elérnie. Minden más esetben a brit pilóta lesz a bajnok.

A harmadik helyért folyó küzdelem is izgalmakkal kecsegtet, hiszen a Las Vegas-i döntőben Arch, Sonka, Lamb, McLeod és Dolderer is esélyes lehet a 2015-ös szezon bronzéremére.

 

Ha ismerőseid figyelmébe ajánlanád a cikket, megteheted az alábbi gombokkal: