DIGITÁLIS MAGAZIN Pontállások Versenynaptárak
2024. április 28. vasárnap
Egyéb

Az idei nyár adrenalinszint-emelő sporteseményei

Az idei nyár is számos izgalmat tartogat azok számára, akik követik az adrenalinszint-emelő sporteseményeket. Az alábbi cikk néhány jobban és néhány kevésbé ismert versenyre hívja fel a figyelmet ezek közül.

Isle of Man TT (Tourist Trophy) – május 30 - június 12

Az idei Isle of Man verseny már véget ért ugyan, mégsem maradhat ki a felsorolásból, mivel a motorversenyek szerelmesei számára minden évben kötelező program!

Ez az 1907 óta megrendezett, hatalmas hagyománnyal bíró motorverseny minden évben nézők, rajongók és versenyzők ezreit vonzza. Mivel az Egyesült Királyságban 1903-tól kezdve 20 mérföld/órás sebességkorlátozás volt érvényben, a verseny első, sebességlázban égő brit szervezőinek olyan helyszínt kellett keresniük, ahol szabad volt száguldozni. Nem kellett messzire menniük, a helyszínt az Isle of Manen találták meg, amely egy kis sziget az Ír-tengeren. A verseny mára egy legendává vált, a legbátrabb versenyzőket vonzza a világ minden tájáról.

Ma a MotoGP Holland Nagydíja  mellett ez a legnagyobb presztízzsel bíró verseny a versenyzők körében. 2010 óta a verseny értékeit és szellemiségét legjobban képviselő közreműködőket – akik lehetnek versenyzők, bírók vagy önkéntesek – ’Spirit of TT’ díjjal jutalmazzák. Ebben a PokerStars online játékterem által szponzorált díjban idén Cici Reed és Harold Leece részesült.

untitled_1

Fotó: www.iomtt.com


A verseny 1977-1990-ig a gyorsasági motoros világbajnokság része volt, 1989-től kezdődően pedig az Isle of Man TT Fesztivállal együtt az Isle of Man Turisztikai Irodája szervezésében van. Amennyiben sikerül szponzort szerezniük, a tervek szerint 2017-től akár teljes TT versenysorozat indulhat.

Az idei verseny néhány érdekes eseménye:

  • Ben és Tom Birchall rekordot döntött a szerda délutáni Sure Sidecar 2 versenyen, ezzel másodszorra nyerve meg az Isle of TT versenyt.
  • Michael Dunlop, miután az idei Isle of Man TT edzésein csak szenvedett a hangvillás motoron, úgy döntött, hogy elhagyja a Milwaukee Yamaha csapatát, és visszaült a BMW-re.
  • Ian Hutchinson megnyerte a második Monster Energy Supersport versenyt is, ezzel a 2015-ös Isle of Man TT versenyen a harmadik, összességében pedig a 11. TT győzelmét szerezve meg.

John McGuinness idén is megdöntötte saját SES TT Zero rekordját.

untitled01

Fotó: www.mcnews.com

UIM powerboat racing championship – augusztus 14-16

A vízi sportok rajongónak sem kell unatkozniuk. Az Egyesült Királyság egyetlen nemzetközi offshore motorcsónak versenyének idén Kent városa ad otthont. A kikötőváros 3A, 3B és V24 osztályú versenyzőket vár az augusztusi hétvégére.

A 60 csomót meghaladó sebességgel versenyző Union International Motonautique flotta várhatóan a motorcsónakrajongók nagy tömegét vonzza majd erre az ingyenes rendezvényre. Az esemény augusztus 14-én, pénteken kezdődik az Európa-bajnok csapatok gyakorlóköreivel.

A tényleges verseny szombaton délben indul, az utolsó futamra pedig vasárnap délben kerül sor. A 2015 UIM motorcsónakversennyel egyidőben rendezik a Folkestone Kikötő Fesztivált, különféle szórakoztató programokkal, versenyekkel, élőzenével, étellel és itallal várva a látogatókat.

7c1535_26078b36301cf9089613f3a360d3d984

Irwin Tools Night Race – augusztus 22

Az autóversenyek szerelmeseinek is tartogat még izgalmakat az idei nyár.Az 1978 óta hagyományosan megrendezett, 500 körös Irwin Tools éjszakai versenyre, mint minden évben, most is augusztus végén kerül sor.

Ez a NASCAR Sprint Cup-futam a Tennessee állambeli Bristolban, a Bristol Motor Speedway-en zajlik. A lámpafényes futam a széria autóinak egyik legnépszerűbb versenye, rendszerint lélegzetellállító összecsapásokkal ejti bámulatba a közönséget. Nem véletlen, hogy úgy tartják, erre a versenyre a legnehezebb jegyet szerezni az autósportok közül.

9611864890_1416d449db_o

Fotó: www.speedglutton.wordpress.com

A NASCAR-versenyek népszerűségében a mérföldkövet az 1979-es Daytona 500-as verseny jelentette, melynek ideje alatt hatalmas hóvihar dúlt az Amerikai Egyesült Államok keleti részén. Ezért több millió otthonában ragadt ember nézte meg az első televíziós közvetítést, melynek nézettsége így sokkal magasabb lett a vártnál. Hatására a NASCAR-versenyek beépültek a köztudatba és népszerűségük azóta is töretlen.

Formula-1-es nagydíjak

A Formula-1-et természetesen senkinek nem kell bemutatni, nélküle nem lenne teljes a lista. Az idei nyár folyamán, június és szeptember között a versenynaptár szerint még az Osztrák, Brit, Német, Magyar, Belga, Olasz, Szingapúri és Japán Nagydíjakra kerül sor. Idén eddig a legtöbb futamot a 2008-as és 2014-es világbajnok, a remek formában lévő Lewis Hamilton nyerte, aki jelenleg Mercedes csapatában szerepel.

1280px-Lewis_Hamilton_2008_2_amk

Lewis Hamilton - első címét a McLarennel nyerte 2008-ban (Fotó: www.wikimedia.org)

Bár még sok hátra van az idei szezonból, jó esélye van rá, hogy megszerezze a harmadik bajnoki címét is, amivel gyermekkori hőse, Ayrton Senna nyomába léphetne. Annak érdekében, hogy Formula-1 újra egy adrenalinszint-emelő verseny legyen, a hamarosan összeülő stratégiai csoport döntései alapján nagy valószínűséggel változásokat fognak bevezetni. A tervek szerint a jövőben gyorsabbak és hangosabbak lesznek az autók, ismét lehet majd tankolni a versenyeken, valamint szabadon választhatnak gumikeveréket a csapatok. Ezzel ugyan a csapatoknak nagyobb befolyása lesz a dolgokra, de a hibázásra is több lehetőségük adódik, ami lényegesen izgalmasabbá és látványosabbá fogja tenni a futamokat. Toto Wolff szerint a változtatásoknak hála 2017-től a lehető leggyorsabb F1-es autók versenyezhetnek majd egymással: az új aerodinamikai szabályokkal, szélesebb gumikkal és könnyebb súllyal akár 5-6 másodperccel gyorsabb autók is születhetnek. Daniel Ricciardo, a Red Bull pilótája is üdvözli a tervezett változtatásokat, szerinte az új szabályrendszer megmutatja majd, ki a valódi élversenyző.

faemula-3

Fotó: www.allin1platform.com
Ha ismerőseid figyelmébe ajánlanád a cikket, megteheted az alábbi gombokkal: