DIGITÁLIS MAGAZIN Pontállások Versenynaptárak
2024. április 24. szerda
Egyéb

Nyolcadszor is Abu Dhabiban rajtol a Red Bull Air Race

Nigel Lambet, a Red Bull Air Race Világbajnokság címvédőjét többek között elődei, Paul Bonhomme és Hannes Arch próbálják meg letaszítani trónjáról a 2015-ös szezon nyitó futamán, Abu-Dhabiban.
Az Egyesült Arab Emírségek fővárosa immár nyolcadik alkalommal lesz a küzdelemsorozat első versenyének házigazdája. Ezzel Abu Dhabi egyszersmind a legtöbb versenynek otthont adó színhely is lesz.
 

Abu-Dhabi (UAE) – A brit Nigel Lamb bizton számíthat rá, hogy már a 2015-ös Red Bull Air Race Világbajnokság nyitó színhelyén, Abu Dhabiban, február 13-14-én megrendezendő futamon sem fogja ellenfeleitől megkapni a bajnoknak járó tiszteletet - legalábbis a versenyen. A bajnok életét többek között a 2008-as elődje és tavalyi ezüstérmes osztrák Hannes Arch, illetve az a kétszeres bajnok, brit Paul Bonhomme igyekszik majd megkeseríteni, aki a tavaly, ugyanitt megrendezett nyitófutamot megnyerte, és végül a bajnoki dobogó legalsó fokáig küzdötte magát.

scn12234998 



És, ha ez még nem lenne elég, Lamb-nek minden eddiginél nagyobb, összesen 14 fős mezőnyben kell megvédenie a világ leggyorsabb, kis magasságban űzött technikai sportjában tavaly megszerzett címét, egy olyan bajnoki sorozatban, amely várhatóan minden korábbinál nagyobb küzdelmet hoz majd. A tavalyi nyolc versenyen öt különböző pilóta nyert, és a győztesek, illetve másodikok közötti különbség minden korábbinál kisebb volt, olykor csak egy-két ezredmásodperc választotta el őket. Jól mutatja a bajnoki mezőny kiegyensúlyozottságát az is, hogy a 12 versenyzőből kilenc legalább egyszer felállhatott a dobogóra.

„Igen izgalmas, nagy versenyeket hozó szezon lesz ez” – nyilatkozta a tavalyi szezonnyitón ötödikként végző, 2010-ben viszont ezüstérmes Lamb. A kétszeres világbajnok brit Paul Bonhomme korábban már három ízben is a győztesnek járó serleggel távozott Abu Dhabiból, és ezen a szokásán idén sem szeretne változtatni. „Nagyon vártam már, hogy újból versenyezhessek. Nagyon szeretjük Abu-Dzabit, lassan már épp olyan elmaradhatatlan része a Red Bull Air Race versenysorozatának, mint a gépek, vagy mi, pilóták.” Hármójukat a francia Nicolas Ivanoff, a kanadai Pete McLeod, az ausztrál Matt Hall, a német Matthias Dolderer, a cseh Martin Sonka, illetve a japán Yoshi Muroya nem hagyja majd nyugodni: hatuk mindegyike állt tavaly a dobogón. Szintén rajthoz áll az Abu Dhabi versenyek korábbi nyertesei közül a 2005-ben és 2007-ben diadalmaskodó, magyar Besenyei Péter, illetve a 2006-os győztes, amerikai Kirby Chambliss is. A mezőnyt az amerikai Michael Goulian, valamint a két újonc, a francia Francois Le Vot, illetve a Spanyolországot képviselő Juan Velarde teszi teljessé. 

A hét Emírség legnagyobbika, Abu Dhabi a versenysorozat egyik legszebb helyszíne: a pálya az Arab-öböl türkiz víztükre fölött fut, háttérül pedig a város üveg borította panorámája és az állandóan nyüzsgő, élettel teli Corniche road szolgál. De nem csupán szépségben: nehézségében is a szűk elitbe tartozik ez a verseny, elsősorban a nagy hőség és a szeszélyesen kavargó szél miatt. „Abu Dhabiban pillanatról pillanatra változhat a szél iránya és erőssége: egyszer szemből fúj, a következő pillanatban hátulról” – árulta el Jim DiMatteo, a Red Bull Air Race versenyigazgatója. „Ez már önmagában is nehezíti a pilóták dolgát, hát még, ha hozzávesszük, hogy mindeközben 370 km/órás sebességgel száguldanak a levegőben.”

A 2015-ös versenynaptár:

Abu Dhabi, Egyesült Arab Emírségek (február 13–14.)

Csiba, Japán (május 16–17.)

Szocsi, Oroszország (május 30–31.)

Budapest, Magyarország (július 4–5.)

Ascot, Egyesült Királyság (augusztus 15–16.)

Spielberg, Ausztria (szeptember 5–6.)

Fort Worth, Texas, Egyesült Államok (szeptember 26–27.)

Las Vegas, Nevada, Egyesült Államok (október 17–18.)

Ha ismerőseid figyelmébe ajánlanád a cikket, megteheted az alábbi gombokkal: