DIGITÁLIS MAGAZIN Pontállások Versenynaptárak
2024. május 3. péntek
Egyéb

Félig már zsebben a győzelem Al-Attiyah-nak

Pénteken az utolsó előtti szakasz, a Termas Rio Hondo és Rosario közötti, 298 kilométeres szelektív várt a Dakar Rali mezőnyére, amely holnap beérkezik a Buenos Airesben felállított célba. Mind a négy kategóriában eldőlni látszik a végső győztes kiléte.

Csodának kéne ahhoz végbemennie, hogy ne Nasser Al-Attyah (autó), Marc Coma (motor), Rafael Sonik (quad) és Ajrat Margyejev (kamion) nyerje meg a 2015-ös Dakar Rali küzdelmeit, hiszen mind a négyen behozhatatlannak tűnő előnyre tettek szert saját kategóriájukban a holnapi rövidke zárószakasz előtt.

Ma mind a négy kategória ugyanazon az útvonalon száguldott, és túlzottan nagy különbségek nem alakultak ki az élmezőnyben. Az autósok közül ma Orlando Terranova volt a leggyorsabb a Minivel, az argentinnak idén ez már a negyedik részsikere volt a Dakaron. Mögötte a nap közben sokáig élen álló orosz minis Vlagyimir Vasziljev lett ma a második fél perc hátránnyal, míg a harmadik helyen egy szokatlan márka, a Renault tűnt fel Emiliano Sparato révén. Al-Attiyah minimálisnak mondható, 1 perc 37 másodperces hátránnyal ért célba a 4. helyen, újabb 6 és fél perccel növelve előnyét fő üldözőjével, Giniel de Villiers-rel szemben, így alighanem ez a párharc is eldőlt.



A motorosoknál új szakaszgyőztest avattak a mai napon, hiszen az eddig is remeklő ausztrál újonc, Toby Price első részsikerét aratta a Dakaron. Mögötte a Honda kettőse, Joan Barreda Bort és Paulo Goncalves robogott célba a 2-3. helyen, őket két szlovák versenyző, Ivan Jakes és Stefan Svitko, majd az összetett éllovas Marc Coma követte a napi szakasz eredménylistáján. A spanyol KTM-es ezzel megállíthatatlanul halad pályafutása ötödik Dakar-győzelme felé, hiszen majd 18 perces előnnyel várja az utolsó szakaszt, részben Goncalves tegnap esti kényszerű motorcseréje folytán.

A verseny egyetlen még állva maradt magyar versenyzője, a román színekben induló Gyenes Emmánuel ma is remekelt a motorosok mezőnyében, hiszen a 21. helyet szerezte meg Rosarióban, összesítésben pedig a 22. helyet foglalja el egy nappal a verseny vége előtt.

A quadosoknál a tegnapi győztes Christophe Declerck duplázott, míg az összetettben vezető lengyel Rafael Sonik csak a biztonságra törekedett, hiszen tízperces idővesztesége eltörpül többórás előnye mellett.

A kamionosoknál holland-uralom jellemezte a napot, hiszen az első három helyen e nemzet versenyzői végeztek. Hans Stacey nyert Marco Van Vliet és Gerard de Rooy előtt. Az összetettben éllovas Ajrat Margyejev növelni tudta előnyét kamazos csapattársával, a ma egy elakadás miatt több percet veszteglő Eduard Nyikolajev előtt, amely így az utolsó szakasz előtt 12 perc és 43 másodperc.

A szakasz részletes eredményei és az összetett állása itt tekinthető meg. 

Ha ismerőseid figyelmébe ajánlanád a cikket, megteheted az alábbi gombokkal: